Ekopark Ledfart invigd
En symbolisk stenbänk står nu på Sotbergets topp med vidunderlig utsikt över granurskogarna. Sveaskogs ekopark Ledfat är officiellt invigd och besökare hälsas välkomna att uppleva storslagen natur.
Ravinen ner från Sotberget är en vacker skoterutflykt.
Foto: Annelie Nilsson
- Det här området är så nära en urskog man kan komma, säger Malin Weiland, ekoparksamordnare vid Sveaskog.
På torsdagen invigdes ekoparken med särskilt inbjudna gäster och den samiska kulturen högst närvarande. Inom Ledfat bedriver skogssamebyn Mausjaur sin renskötsel och invigningen hölls därför i deras sommarviste Geijaur med Linda Olofsson som moderator och Christer Stoor som bjöd på jojk.
Det är första gången en ekopark invigs vintertid, men så är också vårvinter den tid detta område vanligtvis drar till sig besökare. När nyheter i Norr besöker parken är det strålande väder och fint skoterföre.
- Vi har utnämnt den här granen till parkens finaste, säger Tybert Stenman, Sveaskog, och visar en enormt stor gran där grenarna är täckt med skägg- och granlav och hänger ner så att det bildas en stor grotta inunder.
Alla granar runt omkring har lika mycket hänglav vilket betyder att luftföroreningarna är få.
Sommartid söker sig renarna hit för skydd mot värme och vintertid är det inte ovanligt att lodjurspår syns i snön. Men så finns det också gott om lodjur i trakten eftersom terrängen är den rätta för att de ska trivas.
- Ledfat har mycket höga naturvärden och är den största ekoparken i Norrbotten, berättar Johan Ekenstedt, skogsekolog och naturvårdsansvarig i Norrbotten.
Förutom lodjur finns här många andra arealkrävande arter och en nyckelbiotop som man nu ska försöka bevara på bästa sätt. Fortfarande kan skogsbruk bedrivas, men i samklang med naturen och i Ledfat endast på cirka 10 procent av området.
FAKTA Ekoparker
Ekoparker är stora sammanhängande landskap med höga naturvärden.
Totalt avsätter Sveaskog 20 procent av sin produktiva skogsmark för naturvård.
Sammanlagt utvecklar man nu 36 ekoparker runt om i Sverige.
Arvidsjaurs kommun är den ekoparktätaste kommunen med totalt fem ekoparker.
Totalt avsätter Sveaskog 20 procent av sin produktiva skogsmark för naturvård.
Sammanlagt utvecklar man nu 36 ekoparker runt om i Sverige.
Arvidsjaurs kommun är den ekoparktätaste kommunen med totalt fem ekoparker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!