Anställd på Bryggan varnas för att ha brutit läkemedelsrutiner

En anställd på korttidsboendet Bryggan, varifrån omfattande medicinstölder ägt rum, varnas av Arvidsjaurs kommun. Anledningen är att den anställda vid flera tillfällen ensam öppnat låsta medicinskåp. Detta i strid mot skärpta regler.

Peter Öhman, socialchef i Arvidsjaurs kommun, säger att det är ovanligt att en kommunanställd varnas men att det händer några gånger per år. (Arkivbild)

Peter Öhman, socialchef i Arvidsjaurs kommun, säger att det är ovanligt att en kommunanställd varnas men att det händer några gånger per år. (Arkivbild)

Foto: Carolina Bengtsson

Arvidsjaur2025-03-20 20:30

Under förra året uppdagades att medicin stulits från korttidsboendet Bryggan i Arvidsjaur. Den första stölden ägde rum i januari, den andra i april och den senaste i november. I samband med stölden i januari avled Anita Åkerlund Renberg, vilket PT berättat om tidigare. Den stölden gick till så att morfinet i hennes dospåsar hade bytts ut mot bisolvon. I november hade en patients narkotikaklassade tabletter bytts ut mot andra tabletter som målats med glittrig färg.

Händelserna resulterade i ett antal polisanmälningar och två lex Maria-anmälningar. Beslut togs också att skärpa rutinerna kring medicinhanteringen. Under våren infördes kontrasignering vid öppning av medicinskåp. Kontrasignering innebär i detta fall att två personer ska närvara när skåpen öppnas och båda ska skriva under att de närvarat.

undefined
En vårdpersonal på korttidsboendet Bryggan varnas för att ha brutit mot rutinen att kontrasignera när medicinskåp öppnas. (Arkivbild)

I november blev en anställd på Bryggan av med sin delegationsrätt för att inte ha följt rutinen med kontrasignering. 

Nu kan PT avslöja att samma person varnas för att vid fyra tillfällen i november ha varit in i olika skåp utan att dessa öppningar kontrasignerats.

Detta avslöjades i samband med kontroll av loggarna för medicinskåpen. "Ditt agerade får konsekvenser för brukare och kollegor och ditt förtroende hos arbetsgivaren har allvarligt påverkats", skriver kommunen i beslutet som har rubriken: Disciplinpåföljd.

Vidare skriver kommunen: "Beteendet är inte acceptabelt som anställd i Arvidsjaurs kommun, då det inte följer de åtaganden som följer av ett anställningsavtal. Arbetsgivaren utdelar disciplinpåföljd i form av varning."

Socialchefen Peter Öhman bekräftar att det handlar om samma person.

Hur vanligt är det att en anställd varnas?

undefined
Att bli av med medicindelegationen innebär att man inte får hantera läkemedel. (Arkivbild)

– Det är ovanligt men det händer några gånger per år, säger Peter Öhman och tillägger att det är betydligt vanligare att en anställd blir av med sin delegation.

Vad innebär det att bli av med sin delegation?

– Det innebär att man inte har rätt att handskas med läkemedel.

Har det inträffat fler stölder efter november?

– Nej.

Hur går det med polisutredningen?

– Jag träffade polisen för någon vecka sedan och de sade att utredningen inte är nedlagd men att de gjort klart det de skulle. 

Hur är stämningen på Bryggan?

– Den är mycket bättre.

Vad görs i nuläget för att förhindra fler stölder?

– Man gör tätare kontroller av skåpen och loggarna. Vi använder oss av kontrasignering och sköterskorna lämnar ut narkotikaklassad medicin dagligen, säger Peter Öhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!