Så går återtagandet av lokaler för K 4

Under 2023 väntas Fortifikationsverket bygga anläggningar åt försvaret för nära 4,5 miljarder kronor. Än finns inga beslut på att de satsningarna hamnar hos K 4 i Arvidsjaur. "Men behovet är jättestort", säger infrahandläggare Marcus Pavval.

Marcus Pavval arbetar som infrahandläggare på K 4 i Arvidsjaur. Han säger att man identifierat att behovet av nya byggnader är stort. "Vi är trångbodda."

Marcus Pavval arbetar som infrahandläggare på K 4 i Arvidsjaur. Han säger att man identifierat att behovet av nya byggnader är stort. "Vi är trångbodda."

Foto: Ida Folkesson/Försvarsmakten

Arvidsjaur2023-09-26 20:30

Just nu fokuserar man på att återta de lokaler inom kasernområdet som hyrts ut till andra aktörer sedan regementet lades ner. Det handlar bland annat om de lokaler som Kriminalvården varit verksamma i och de lokaler som Arbetsförmedlingen just nu använder.

– Arbetsförmedlingen kommer att flytta ut 1 mars 2024. När vi återtar de lokalerna kommer de att återställas till ett stabshus, säger Marcus Pavval, infrahandläggare på Norrlands dragonregemente K 4.

Den lokalen omfattar drygt 900 kvadratmeter och de lokaler som Kriminalvården har vuxit ur är cirka 450–500 kvadratmeter. De lokalerna har nu rustats upp och är ett öppet kontorslandskap.

undefined
Inom två år ska antalet värnpliktiga öka från dagens cirka 100 till 300. En del i återtagandet av lokaler är också att återställa logementen som sedan 2004 nyttjats till andra funktioner. (Arkivbild)

Enligt Marcus Pavval finns det i dagsläget inga beslut på att bygga nya byggnader på K 4 men han betonar att behovet är stort.

– Vi är ett anpassningsbart jägarförband så vi kommer att klara oss utan, men vi är trångbodda och vi har ett jättestort behov. Vi behöver utöka, alla parametrar måste växa för att vi ska kunna nå målsättningarna och då blir det att vi måste utvidga alla lokaler, säger han.

Det pågår bland annat en utredning av en 2 000 kvadratmeter stor utbildningshall.

– Där ska man kunna ha utbildning på fordon och olika vapen. Även simulatorer för vapen och då behöver vi en hall som klarar av den typ av verksamhet. De flesta behoven är kopplade till utbildning på olika sätt.

Inom två år ska dagens cirka 100 värnpliktiga på K 4 öka till 300 och innan dess hoppas man ha betat av en hel del underhållsarbete.

– Vi kommer att behöva bygga om och bygga ut och det kommer vi att börja lite smått med när Arbetsförmedlingen flyttar ut. 

När Arbetsförmedlingens lokaler återställts till stabshus frigör man yta för ett marketenteri i Kriminalvårdens gamla lokaler. Det är något som funnits tidigare på K 4 men som inte finns i dag.

– Det finns uppehållsytor där de exempelvis kan spela pingis. Men planen är att det ska bli en marka igen på K 4 och där pågår det en dialog med förtroendevalda värnpliktiga om vad man vill ha i den, säger Pavval.

Sedan Norrlands dragonregemente invigdes för 40 år sedan är det mycket som förändrats.

– Vi har mycket fler maskiner och mer utrustning på förbandet än vad det fanns för 40 år sedan. Det blir en utmaning att få plats med alla bandvagnar, lastbilar och all stödutrustning, säger Marcus Pavval.

undefined
Marcus Pavval arbetar som infrahandläggare på K 4 i Arvidsjaur. Han säger att man identifierat att behovet av nya byggnader är stort. "Vi är trångbodda."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!