Bärplockares villkor ska utvärderas
Om en vecka samlas myndigheter, organisationer, fackföreningar och kommuner för att prata utländska bärplockare.- Bärplockarnas situation är ju i stort sett varje år uppmärksammad på ett eller annat sätt, säger Gunilla Wikström, Migrationsverket.
Noinoi Hokkontod, en av de bärplockare som i höstas arbetade i skogarna kring Moskosel, sov tillsammans med ytterligare sex personer i en bil; tre i hytten och fyra på flaket. Nästa vecka ordnar Migrationsverket ett möte där Noinois och de övriga drygt 4 000 utländska bärplockarnas situation ska diskuteras. (Arkivbild)
Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr
Två exempel på händelser där utländska bärplockare drabbats som media rapporterat om i år.
Utvärdering
Nu ska bäråret 2010 ur Migrationsverkets synvinkel utvärderas.
Verket, som i år beviljade drygt 4 000 arbetstillstånd för plockning av vilda bär, bjuder på onsdagen den 10 november därför in bland annat polis, fackliga organisationer, skogsbärbranschens intresseförening och vissa kommuner, bland annat Arvidsjaur, till Stockholm för en uppföljningsträff.
- Från myndighetens sida är det inte alls acceptabelt att människor kommer till Sverige för att arbeta och att de under den tiden far illa här. Vi strävar hela tiden efter att de vi ger tillstånd för att arbeta här faktiskt ska få de löner och de anställningsvillkor som de är utlovade när vi prövar ansökningarna, säger
Gunilla Wikström, beslutsfattare på arbetstillståndsenheten hos Migrationsverket i Norrköping.
Hon berättar att Migrationsverket hållit sådana här träffar i stort sett varje år.
- Vi vill samla in information hur man anser att det har varit, för att vi sedan ska kunna se om det finns något som vi kan göra ytterligare från vår sida. Det är ju vi som prövar frågan om arbetstillstånd för bärplockarna, säger hon.
FAKTA Utländska bärplockare
Inför årets bärsäsong beviljade Migrationsverket drygt 4 000 arbetstillstånd för plockning av vilda bär.
Ett knappt hundratal av de utländska bärplockarna som fick arbetstillstånd var från Ukraina. Övriga kom från Bangladesh, Thailand, Vietnam och Kina.
Ett knappt hundratal av de utländska bärplockarna som fick arbetstillstånd var från Ukraina. Övriga kom från Bangladesh, Thailand, Vietnam och Kina.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!