Arvidsjaurelev i forskningsprojekt

I mitten av juni samlas 21 unga forskartalanger i Strängnäs för att delta i ett fyra veckor långt forskarprogram. Andreas Möller från Arvidsjaur är en av dem.

Forskarämne. Andreas Möller från Arvidsjaur är en av 21 unga foprskartalanger som i sommar ska delta i ett fyra veckor långt forskarprojekt.

Forskarämne. Andreas Möller från Arvidsjaur är en av 21 unga foprskartalanger som i sommar ska delta i ett fyra veckor långt forskarprojekt.

Foto: privat

ARVIDSJAUR2016-05-09 20:15

Söktrycket till sommarforskarskolan Research Academy For Young Scientists har i år varit rekordhögt. Sommarforskarskolan bedrivs i samarbete med många forskningsintensiva företag och stiftelser, såsom AstraZeneca, Jacob Wallenbers Stiftelse och Kjell och Märta Beijers Stiftelse.

– Utifrån det höga söktrycket till sommarforskarskolan ser vi ett uppdämt behov av utmaningar för unga talanger inom naturvetenskap, teknik och matematik, säger projektledaren Serhat Aktay.

Andreas Möller, som går andra året på det naturvetenskapliga programmet på Sandbackaskolan, har redan läst klart gymnasiets alla matematikkurser.

–Jag tyckte det var roligt när jag började och sen körde jag bara på, berättar Andreas.

Nu läser han Fysik 2 på egen hand och går ett utökat program. Han har även ett stort naturintresse och i samband med sommarjobbet som skogsplanterare har flera utbildningar erbjudits och han har passat på att gå samtliga, inte bara inom skog. Därutöver har han jägarexamen och ett brinnande skoterintresse som även innebär en hel del mek.

Sover du aldrig?

– Hahaha, en del tror ju inte det, men det går faktiskt att göra allt.

Under sommarens kommande forskarprogram kommer han tillsammans med de andra deltagarna att bedriva ett eget forskningsprojekt tillsammans med forskare från Kungliga tekniska högskolan, Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Exakt vad han vill syssla med i framtiden är ännu oklart.

–  Prio 1 just nu är att klura ut vad jag ska göra i livet, men förhoppningsvis kommer de här fyra veckorna att få det att klarna. Något med naturämnen eller matematik blir det nog i alla fall.

Elevernas forskningsresultat kommer att presenteras för allmänheten på Tekniska museet i Stockholm den 15 juli.

Serhat Aktay säger att det saknas förebilder inom naturvetenskap, teknik och matematik.

– Inom musik och idrott finns redan gott om förebilder som lockar unga att engagera sig. Sverige behöver fler forskar-Zlatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om