Ambulanssjukvårdare ersätter taxichaufförer
Sjukvårdspersonal på Vårdcentralen i Arvidsjaur ska köra utryckningsfordonen efter årsskiftet och landstinget måste utbilda all ambulanspersonal för att klara förarkravet.- Det kan bli så att vi anställer någon ny, säger vårdcentralschefen Carola Degerman.
Vårdcentralchefen Carola Degerman, ambulanssjuksköterskan Marit Nilsson och Arvidsjaurs enda utbildade ambulansförare och undersköterska Anders Fahlgren ser med spänning fram emot när sjukvårdspersonal ersätter taxiförare.
Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr
Taxiförare får inte längre ratta ambulansen.
- Det kommer nya riktlinjer som kräver minst undersköterskekompetens på förarbiten, säger Carola Degerman, chef på vårdcentralen i Arvidsjaur.
Tidigare har en utbildad förare och flera sjuksköterskor på vårdcentralen haft dagambulansen medan taxi har ansvarat för förarbiten under dygnets andra timmar.
Ökad teamkänsla
Tolv ambulanssjukvårdare ska förarutbildas under hösten för att även de ska få framföra fordonet och Carola Degerman tar emot intresseanmälningar från personal med minst undersköterskekompetens som kan tänkas att köra fordonet.
- Det går inte att jämföra med en yrkeschaufför, men med tiden får vi det.
För att bli ambulansförare krävs fysiktester, förarprover och fortbildning varje år. Även C-körkort eller B-körkort före 1996 krävs för att framföra en tung ambulans.
- Om vi inte klarar det i vår organisation måste vi nyanställa.
Fördelarna med omorganisationen är att ambulanspersonalen alltid finns på akutmottagningen och att det kommer att öka teamkänslan i gruppen.
Vårdcentralen tror på snabbare utryckningstider, men det är inte klart hur de ska lösa ambulanssjukvården under sommarens vikarieperiod.
- Svagheterna för arbetstagarna är arbetsförändringen. Beredskap är kanske inte det de anställda vill ha, säger Carola Degerman.
FAKTA Utryckningsbevis
Grundkravet är att ambulanspersonalen ska ha innehaft B-körkort i minst tre år. För att framföra ambulanser med en totalvikt över 3500 kilo krävs C-körkort eller B-körkort utfärdat före 1996.
En introduktionsutbildning på 48 timmar krävs för att få framföra utryckningsfordonet och beviset gäller i fem år i Norrbottens läns landsting. Både teoretiska och praktiska prov måste godkännas.
En introduktionsutbildning på 48 timmar krävs för att få framföra utryckningsfordonet och beviset gäller i fem år i Norrbottens läns landsting. Både teoretiska och praktiska prov måste godkännas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!