Storsatsning på värmebehandling

Den Sverigeunika tuben tryckbehandlar virket med varm vattenånga. Termo plus i Arvidsjaur AB satsar på kemikaliefria trävaror och har behandlat 450 kubikmeter sedan starten vid årsskiftet.- Nästa år räknar vi med ett par tusen kubikmeter, säger driftansvarige Carl-Johan Stenvall.

Ute-trä AB tillverkar stolpar. Sedan årsskiftet värmebehandlas vissa stolpar på Termo plus i Arvidsjaur AB. "Ska man använda dem i plantage kanske det känns bättre att vi inte har använt kemikalier", säger Carl-Johan Stenvall, vd för Ute-trä och styrelseordförande i Termo plus.

Ute-trä AB tillverkar stolpar. Sedan årsskiftet värmebehandlas vissa stolpar på Termo plus i Arvidsjaur AB. "Ska man använda dem i plantage kanske det känns bättre att vi inte har använt kemikalier", säger Carl-Johan Stenvall, vd för Ute-trä och styrelseordförande i Termo plus.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR 2010-06-22 06:00
Carl-Johan Stenvall öppnar luckan till tuben och trycker på knappen som ser till att tio kubikmeter brunt granträ glider ur värmetanken.
I 18 timmar har den värmt upp virket och skapat tryckbehandlat trä fritt från kemikalier.
- Den här processen är den enda i landet som gör värmebehandling i en tryckkammare, säger Carl-Johan Stenvall, styrelseordförande i Termo plus i Arvidsjaur AB och vd för Ute-trä AB i Arvidsjaur.
De fyra träindustrierna Lundbergs trä AB, Stenvalls trä AB, Fjällbonäs trävaru AB och Ute-trä AB skapade bolaget Termo plus i Arvidsjaur AB för att kunna sälja värmebehandlat virke.
Röntgen
Tillsammans med Luleå tekniska universitet, LTU och Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU samarbetar de också i ett forskningsprojekt för att kontrollera och utvärdera processen.
Av det trämaterial som blev klart i måndags ska några brädor skickas till LTU i Skellefteå för att röntgas och undersökas.
- Då ska de titta på om vi har fått sprickor och hur strukturen har blivit, säger Carl-Johan Stenvall.
Värmebehandlingsmetoden som Termo plus använder håller träskyddsklassen AB. Det vill säga att den håller inte emot röta bättre än virke tryckimpregnerat med koppar, fördelarna är andra, enligt Carl-Johan Stenvall.
- Den är formstabilare och håller bättre isoleringsförmåga, säger han.
Processen färgar träslaget brunt. Högre temperatur medför mörkare utseende i en miljö där inga miljöfarliga kemikalier används.
- Man kan göra så att det ser ut som teak, akacia och andra tropiska träslag. Istället för att köpa regnskog kan du få björken i den färgen.
Värmebehandlat trä berör bara några procent av marknaden. Varje år tillverkas 90 000 kubikmeter i Skandinavien och huvuddelen kommer från Finland. Termo Plus i Arvidsjaur kan i nuläget tillverka maximalt 2000 kubikmeter per år.
I dag har de ingen anställd utan Stenvall sköter det mesta av den helautomatiserade driften. De utesluter inte att anställa personal i framtiden om efterfrågan på det speciella virket ökar.
- Vi bygger ut med en tub till om vi når taket, säger Carl-Johan Stenvall.
FAKTA Värmebehandling med WTT-processen
Temperaturen på träet höjs i en syrefattig miljö. Tanken värms och torkningen sker med vattenånga i en temperatur mellan 160 och 170 grader. Sedan kyls träet ner till 70 grader innan det kan tas ut. Processen tar 18 timmar.
Värmebehandling ökar den biologiska beständigheten och formstabiliteten vid fuktvariation. Färgen på materialet mörknar och blir brunaktig i en process där inga miljöfarliga kemikalier används.
Något som kan vara till en nackdel är att trämaterialet blir sprödare, får lägre densitet och att hållfastheten minskar. Även limning, ytbehandling och bearbetning påverkas av värmebehandlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om