Smittsam svamp angriper tallar

Törskatesvampen får fotfäste i Arvidsjaur. Skogsstyrelsen i Norrbotten har hittat ett angripet område norr om Moskosel, nu vill de att markägare rapporterar in infekterad skog.- Det är lite överraskande, säger Heine Krekula, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

ARVIDSJAUR 2010-07-14 06:00
När skogskonsulenten Kjell Wikström på Skogsstyrelsen i Sorsele inventerade älgbetesskador norr om Moskosel mellan E 45:an och Piteälven såg han Törskatesvampens lysande fruktkroppar på en hektar stort område.
Det rörde sig om cirka 20-30 angripna ungtallar på en begränsad yta, det mesta han någonsin har sett i Arvidsjaursområdet.
- Jag har sett enstaka, men det här var mer, säger Kjell Wikström.
Han rapporterade in fyndet till Skogsstyrelsens skogsskötselspecialist i Norrbotten, Heine Krekula.
I Östra Norrbotten där han är stationerad breder smittan ut sig och tallen dör i svampens spår. Han blev förvånad när han hörde om svårare angrepp i Arvidsjaur.
- Jag har skrivit till distriktet för att få rapporter från dem om hur mycket angrepp som finns och vad de har sett.
Heine Krekula välkomnar även rapporter från markägare om de har sett några svampangripna tallar.
- I juli månad är det lätt att upptäcka. Det blir orange på grenarna eller på stammen
Risk för spridning
De drabbade tallarna kommer att dö inom några år och det finns risk att infektionen sprider sig till andra träd.
Det finns inget botemedel mot smittan, men man ska undvika att lämna skadade tallar som fröträd vid gallring och avverkning.
- Det är ekonomiskt belastande för markägare, säger Heine Krekula.
FAKTA Törskatesvamp
Svampen angriper tallar och framför allt plant- och ungskog. De största drabbade områdena är Övertorneå, Pajala och Gällivare, men skadorna har konstaterats i de flesta av länets kommuner.
Det finns två varianter av svampen. En som värdväxlar genom tall och örter som skogskovall, samt en som värdväxlar från tall till tall.
Svampen infekterar friska träd via barrens klyvöppnar, men även genom barken. Då angreppen når runt hela stammen dör träden ovanför skadan.
Träd som härstammar från tallar med törskate är troligtvis mer mottagliga för svampinfektion. Frön från kottarna kommer att ge plantor som lättare angrips.
Källa: Skogsstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om