Slaktgropen olaglig

Arvidsjaurs kommun slarvar med att täcka över slaktavfallet på soptippen. Hushållssopor är utspridda över hela området och jägare bedriver massjakt på asätare.

De har haft tidigare problem med slakthögen. "Vi har fått jobba en hel del för att hitta bra metoder att gräva ned det där", säger Sara Persson, avfallsansvarig på Arvidsjaurs kommun.

De har haft tidigare problem med slakthögen. "Vi har fått jobba en hel del för att hitta bra metoder att gräva ned det där", säger Sara Persson, avfallsansvarig på Arvidsjaurs kommun.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR 2011-02-22 06:00

När Nyheter i Norr besökte soptippen i onsdags flockades fåglar runt den öppna slaktgropen med renkadaver.

- Det är inte acceptabelt. Det stämmer inte överens med den lagstiftning som finns, säger Susanne Liljenström, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Dumpar varje dag
Assar Marklund, vd för Arvidsjaurs renslakteri, betalar för att lämna sina slaktrester på soptippen. På hösten dumpar de slaktavfall varje dag, på vintern handlar det om delar från styckningen.

Styckningen är mer sporadiskt och ibland är inte återvinningscentralen bemannad när bilen lämnar benen. Det kan vara en orsak till att inte kommunen täckt över det, enligt honom.

- Normalt grävs det över på en gång, säkert missas det någon gång, säger han.

Kommunen ansvarig
I Arvidsjaur och flera andra Norrlandskommuner får avfall från renslakt grävas ned. Kommunen är ansvarig för att avfallet grävs ned så djupt att inte vilda djur kan komma åt det.

- Ordern är att täcka allt slaktavfall på en gång. Har det inte varit så har det inte skötts på rätt sätt, säger Sara Persson, avfallsansvarig på Arvidsjaurs kommun.

När vi var där var den översnöad, inte nedgrävd?
- Vi får kolla över våra rutiner, vi ska kolla hur det fungerar.

Enligt henne har de tidigare haft problem med att hitta täckmassor att gräva över gropen med på vintern. Det senaste halvåret har hon inte fått några indikationer på att det inte fungerar.

Mellanlagras öppet
I dag mellanlagras hushållssoporna i en öppen och fallfärdig byggnad. Enligt Sara Persson vet de om problemet och arbetar på ett byggnadsförslag till ett slutet mellanlager som hindrar djur att komma åt avfallet.

- De skräpar ned så mycket och att de drar iväg soporna långt, säger hon.

Förra årets sköts enligt viltrapporterna bland annat 758 fridlysta korpar. 2009 var siffran 1 107 korpar.

- Det behövs skjuta bort även korp.

Skulle det inte vara bättre att täcka över soporna än att skjuta av all fågel som flockas där?
- Det är ett bättre alternativ, säger hon.

"Fungerar jättebra"
Sara Persson ansvarar för jakttillstånden och ser inget problem med att släppa in tio jägare utan jaktledare.

- Av de synpunkter jag har fått har det fungerat jättebra. Problemet är att de inte jagar allt för mycket.

Vad gör du om du hör att det blir ett problem?
- Många vill ha tillstånd att jaga på soptippen. Frågan har varit uppe att tillåta fler än tio att ha tillstånd. Jag har föreslagit att om man ska ha fler än tio måste man nog ha en jaktledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om