Ingen vet hur långt de har gått, men Jonny Bäckström tror att männen kan ha promenerat hela dagen.
- De hade siktats en bra bit utanför Arvidsjaur under förmiddagen och var mycket trötta och medtagna när de kom till polisstationen.
Männen var helt medellösa och hade, säkert som många andra bärplockare, fått den obehagliga överraskningen att bären var ovanligt sena i år. De tillhörde en större grupp bärplockare, men hade av någon anledning blivit avsläppta vid vägen.
Lisa Söderlindh, pressinformatör på Migrationsverket, berättar att det nästan är omöjligt att uppskatta det totala antalet utländska bärplockare som vistas i Sverige just nu.
- Medborgare som kommer från Europa får ju vistas i Sverige i tre månader och plocka bär utan att behöva söka varken visum eller arbetstillstånd.
Det är utomeuropéer som måste söka arbetstillstånd, och Söderlindh berättar att man i år fått in 5954 ansökningar, varav 5568 är behandlade och 5566 stycken är bifallna.
I Arvidsjaur kontaktade polisen socialtjänsten i fallet med de två medtagna bärplockarna. Anna Lindbäck som är enhetschef för individ- och familjeomsorgen berättar att man i den mån det går försöker hjälpa personerna till deras ambassader för att få vidare hjälp där, om det finns en sådan i Sverige.
- Men först försöker vi skapa oss en uppfattning om vilket läge personerna är i. Det finns liksom inget rätt eller fel i sådana här fall, vi prövar dem individuellt och försöker hjälpa så gott det går.
Hon berättar att Arvidsjaur varit förskonade från stora grupper som behöver hjälp. Man har haft nått enstaka fall, och minns tillbaka till Luleå förra året där man tvingats inackordera massor av människor i sporthallar i väntan på att de skulle ta sig hem.
- Jag tycker att det är Sveriges skyldighet att informera bärplockarna om vad de ger sig in på. Man tror att det bara är att komma hit och gräva guld, men så ser ju inte riktigt verkligheten ut.