Kräver säkrare utryckningsväg
Ringelskolans rektor kan inte garantera sina elevers säkerhet när de korsar utryckningsvägen och räddningstjänsten är rädd att köra på dem. Arbetsmiljöverket kräver nu att Arvidsjaurs kommun åtgärdar det långvariga problemet.
Räddningstjänsten har flera gånger fått bromsa för barn på vägarna och nu kräver Arbetsmiljöverket att Arvidsjaurs kommun gör en riskbedömning och åtgärdar arbetsmiljöfaran.
Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr
- Ett föreläggande var vad man förväntade sig. Någonting måste göras, säger räddningschef Hans-Eric Jonsson.
Vid färd till och från brandstationen kör utryckningsfordon förbi skolor, förskolebarn, fritidshem och badhus där 400 barn passerar varje dag.
Myndigheten kräver att kommunen genomför en riskbedömning av in- och utryckningsvägen. Utifrån bedömningen ska olycksfall förhindras genom åtgärder och det som inte ordnas omedelbart ska skrivas ned i en handlingsplan.
Brandbilen har fått bromsa för barn och enligt Arbetsmiljöverket finns det risk att personer kan skadas. Personalens rädsla för att köra på någon kan också medföra att de drabbas av ohälsa.
Riskanalys
Ytterst ansvarig för barnens säkerhet är Ringelskolans rektor Christopher Granberg. Han kan inte garantera sina elevers säkerhet på grund av in- och utryckningsvägen.
- Vi utsätter barnen för en onödig fara, säger han.
Han välkomnar Arbetsmiljöverkets föreläggande. Sedan han tillträdde för fyra år sedan har han upplevt problemet när bilar och brandkår passerar lekande barn till och från brandstationen.
- Vi håller just nu på att göra en egen riskanalys från Ringelskolans sida. Vi är inte tillfreds med den situation som är här. Något som vi har påtalat för övrig skolledning och föräldraråd.
FAKTA Brandstationens brister
När brandstationen fick sitt nuvarande läge i gamla skogsbruksskolan bredvid Ringelskolan 1995 var placeringen provisorisk. I tre års tid har Arvidsjaurs kommun undersökt olika möjligheter att lösa räddningstjänstens dåliga placering men inga beslut är tagna.
Den 30 mars 2010 anmälde skyddsombudet på Räddningstjänsten i Arvidsjaur brandstationens brister till Arbetsmiljöverket och 28 april inspekterade de arbetsplatsen. I flera år har Räddningstjänsten kämpat för säkrare utryckningsvägar och drägliga lokaler.
Den 30 mars 2010 anmälde skyddsombudet på Räddningstjänsten i Arvidsjaur brandstationens brister till Arbetsmiljöverket och 28 april inspekterade de arbetsplatsen. I flera år har Räddningstjänsten kämpat för säkrare utryckningsvägar och drägliga lokaler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!