Vägstreck att vänta på Silvervägen

Silvervägen västerut från Arjeplog saknar långa sträckor vägmarkeringar såsom mittstreck. Något som ska åtgärdas inom kort.

Inte ett mittstreck så långt ögat kan nå. Silvervägen har dock nya, fräscha markeringar att vänta så snart vädret tillåter. (Arkivbild)

Inte ett mittstreck så långt ögat kan nå. Silvervägen har dock nya, fräscha markeringar att vänta så snart vädret tillåter. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-10-22 05:00

En trafiksäkerhetsaspekt. En uppmärksam läsare som ofta färdas längst Silvervägen, riksväg 95, har länge undrat varför det saknas vägmarkeringar långa bitar, såväl mittstreck som streck på vardera sida om vägen. 

– Det är ju en säkerhetsaspekt, inte minst på hösten när det är väldigt mörkt och vägbanan inte sällan är blöt. Det finns inget att förhålla sig till på vägen,  och det kan bli farligt, säger han. 

Ronald Andersson är projektledare på Trafikverket för vägmarkering i Norrbottens län. Han är medveten om problemet. 

– Det här är en väg som ska vara målad, och det ska göras så snart vi får möjlighet. Silvervägen är en prioriterad sträcka som ligger överst på vår lista, men vi ligger efter i vår planering och utförande. Det är olyckligt och det är bara att beklaga, säger han. 

Andersson berättar att man så sent som förra året sade upp avtalet med den förra entreprenören som jobbat med målningen, och att det tagit tid att upphandla en ny. Dessutom har det fattats medel. 

– Men så snart vägförhållandena medger kommer vi att påbörja målning av Silvervägen västerut. Just nu är det helt enkelt för kallt, och materialet fäster inte. Säsongen är över, så att säga. Vi hoppas vara i gång någon gång i maj igen, så snart vädret tillåter. Vi inventerar kontinuerligt våra vägar, och har under sommaren målat sträckan Arvidsjaur - Arjeplog. Det var egentligen samma där. Vi har fått många påringningar även om den biten. 

Karta: Silvervägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!