Telia Zitius tar om anbuden i Arjeplog

Telia Zitius fibersatning i Arjeplog går in i en ny fas: nytt anbud ska ut under december månad.

En ny upphandling ska gå ut under december månad för fibergrävning i Arjeplogs kommun.

En ny upphandling ska gå ut under december månad för fibergrävning i Arjeplogs kommun.

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-11-28 21:56

Det har varit många turer kring Telia Zitius planer på att fibrera Arjeplogs landsbygd. Så sent som i september åkte en delegation från kommunen ned till Stockholm för att prata med Telia öga mot öga. Ett möte som kommunalrådet Britta Flinkfeldt (S) tyckte var ett bra möte. 

– De tog på sig skulden för att det blivit så här. Det kändes uppfriskande. Man säger att man vill få det att funka. Att man varit naiva från början. Man trodde det skulle bli billigare att gräva än vad det visade sig, och att man behöver skruva i förutsättningarna för att det ska bli genomförbart, sa hon då. 

Så här två månader senare säger Telias pressansvarige, Magnus Limås, att man jobbar för att komma framåt.

– Vi har en bra dialog med kommunen nu. Det som är aktuellt nu är att vi kommer att gå ut med ett nya anbud på grävning, men nu är det flera mindre områden istället för ett stort. Vi hoppas naturligtvis att vi får in anbud på samtliga. 

Sedan ska anbuden utvärderas, det säger Limås ska starta någon gång efter januari månad. 

– Med den informationen får vi sätta oss ned och fundera på hur vi ska gå vidare därifrån.

I början av oktober skrev TT:s Olle Lindström en artikel om kommuner som haft liknande problem med Telia, där det slutat med att Telia backat ur efter ett par år.

Vad säger att det inte blir så i Arjeplog?

– Det finns ställen där vi behövt backa ur, ja, men vi försöker naturligtvis finna vägar framåt först. Vi har en bra dialog med kommunen och hoppas att vi får in många anbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!