Det var under en fika i februari som Silver Resort och Magasin Silvervägen spånade idéer, och en av idéerna som nu genomförts var just Arctic circle race. Deltagarna flögs ut med helikopter till Guijaure, för att sedan springa 17,2 km tillbaka.

– Helikopter ut gick som det skulle och de tävlande kom i mål på ungefär de tider vi hade trott. Allt flöt på, säger Högberg.

Första lasset med två deltagare och funktionärer flögs ut till Guijaurstugan på lördagsmorgonen. Sedan var det då två helikoptrar som konstant körde ut folk fram till ungefär halv tio. Då var alla funktionärer på plats samt alla som skulle springa. Därefter var det lite förberedelser, gemensam uppvärmning, genomgång av lite regler och tips.

Artikelbild

| Först hela vägen. Vinnaren Derek Collins från Irland var först från start till mål. Han segrade med tiden 1.28.10, vilket var tolv minuter före andre man.

– Värmekläder och liknande som de inte ville ha med i loppet fraktades tillbaka. Starten gick klockan 10, som det var tänkt. Det blev ett spritt fält. Vinnaren kom in på 1.28, och den sista på 5.38. På kvällen var det middag och prisutdelning på Kraja, säger Högberg.

Blir det Arctic circle race nästa år?

– Ja det har vi nog klubbat att det blir. Förmodligen blir det något liknande men att vi försöker utveckla det lite till. Nu var det 65 deltagare, men det går öka antalet ganska mycket eftersom det finns ytterligare tre helikopterfirmor i närheten.

PT-medarbetarna Mari Gustafsson och Elin Backlund deltog i loppet. På lördag delar de med sig av sina upplevelser på Helgsidorna.