SPGA startar upp testbranschråd

I december sjösätter Swedish proving ground association (SPGA) ett testbranschråd med syfte att öka intresset för testregionen.

Swedish proving ground assiciation (SPGA) vill genom ett branschråd öka intresset för testregionen. (Arkivbild)

Swedish proving ground assiciation (SPGA) vill genom ett branschråd öka intresset för testregionen. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-11-28 11:29

Hur skapar man mer verkstad i testregionen? Ja, det är vad SPGA vill ta reda på. Satsningen på ett testbranschråd syftar till att driva utvecklingsdialogen och stimulera fördjupade åtaganden inom testbranschen. Ordförande för SPGA, Robert Granström:

– I september i år genomförde vi ett upptaktsmöte för branschrådet. Inbjudna var, förutom testkommunerna, energibolag, akademin, teknikparker, flygplatser. Fler parter kommer att bjudas in, och sammansättningen av rådet ska inte vara statisk. 

Michael Lindeman, vd för Icemakers test AB:

– Det är mer än framtidens transportlösningar som kommer testas här. Hos oss finns en stor del av svaret på hur vi kan skapa ett mindre ömtåligt och mer hållbart samhälle. Lösningen på alla problem är inte urban förtätning, och vi har en unik arena att jobba utifrån!

Första mötet med det nya rådet hålls den 5 december, och då är tanken att det ska hållas korta presentationer av vad som sker bland annat inom autonoma fordon, elektrifiering, energilagring och snöforskning. Visionen är att testregionen omvandlas till en permanent världsutställning för framtidens hållbara samhällen. 

"Ingen annan plats i världen drar till sig internationella utvecklare, testare, och industriledare på samma sätt varje år. Testverksamheten skapar årligen över 100 000 gästnätter och nu har dessa gäster mycket på agendan som testregionen, likväl som hela Sverige, kan och bör hjälpa till med", skriver SPGA i ett pressmeddelande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!