SD anklagar skola för partisk undervisning

Distriktsordförande för SD Norrbotten, Per Göransson, anklagar Silverskolan i Arjeplog för att bedriva partisk skolundervisning.

Per Göransson, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Norrbotten, anklagar Silverskolan för att bedriva partisk samhällsundervisning.

Per Göransson, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Norrbotten, anklagar Silverskolan för att bedriva partisk samhällsundervisning.

Foto: Per Bäckström / Frilans

Arjeplogs kommun2019-11-21 10:50

Det var lite drygt två veckor sedan som Per Göransson skickade ett mejl till rektorn för Silverskolan i Arjeplog, Ola Sonidsson. Där berättar han att han blivit kontaktad av en vårdnadshavare till en elev på skolan, där de rakt ut klagar på samhällsundervisningen i skolan.

– Vad som fått vårdnadshavaren att reagera är en skoluppgift där barnet skrivit att vänsterpolitik är det bästa som finns, och på den andra halvan av pappret finns en ren och skär svartmålning av SD, där det står att vi är rasister och allt möjligt. Då vände jag mig till Sonidsson för att få svar. Vem är det som programmerar dem som går i sjuan att SD är ett rasistiskt parti?

Kan det vara eleven som själv tyckte det?

– Så kan det ha varit. Det vet man inte. Någonstans måste ju idéerna ha kommit ifrån! Hade man aldrig pratat om rasism i läromedlen kanske det aldrig hade skrivits ned av barnet. Barn är lättvägledda. Man kan ju få barn att tycka vad man vill i princip.  

Vad Sonidsson gjorde var att inleda en utredning. Han plockade fram läromedlen som använts i det aktuella fallet.

– Oavsett var en sån här förfrågan kommer ifrån, tar vi det på största allvar. Utifrån det som framkommit kan jag säga att det inte finns någon sanning i anklagelserna. Jag hittar inget i Natur och Kulturs läromedel som stödjer Göranssons påståenden. Det blir indirekt otrevligt att Göransson avslutar mejlet med att hota med att göra en medial sak av det hela. Jag hade utrett det oavsett.

Per Göransson anser tvärtom att han fått vatten på sin kvarn av läromedlen. I beskrivningen av Sverigedemokraterna står bland annat att partiet har rötter i den rasistiska rörelsen Bevara Sverige svenskt, men att man i dag tar avstånd från rasism, och att rasistiska uttalanden kan leda till uteslutning.

– Om vi ska bli utmålad så, tycker jag att man ska nämna andra partiers lik i garderoben. Vi har ingen agenda för någon rasism i vårt parti, det är utstädat sedan länge. Står det under Socialdemokraterna att Per Albin Hansson hade lätt att stämpla J i judarnas pass? Nej. Där ser du vridningen. 

Göransson tänker trots allt inte gå vidare med ärendet, han bara konstaterar att det åter är ett exempel på vänstervridning.

– Det här är snarare en fråga för rikspolitiken att ta i. Det är där lagarna stiftas. Jag ville aldrig göra en medial sak av det, det är det du som gör. 

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Norrbotten, Per Göransson, anklagar Silverskolan för att bedriva partisk samhällsundervisning.
Sverigedemokraternas distriktsordförande i Norrbotten, Per Göransson, anklagar Silverskolan för att bedriva partisk samhällsundervisning.
Karta: Kyrkholmsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!