Rustad väg ska underlätta för Arjeplogsborna

Flukavägen rustas upp för att bli genomfartsväg under ombyggnationen av Dainakbron. Vägen beräknas öppnas för trafik nästa vecka.

Flukavägen utanför Arjeplog rustas upp för att användas som omledningsväg under tiden som Dainakbron byggs om.

Flukavägen utanför Arjeplog rustas upp för att användas som omledningsväg under tiden som Dainakbron byggs om.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-11-27 15:33

Dainakbron i Arjeplog är avstängd för upprustning, vilken beräknas pågå under tre år. Nu rustar Trafikverket upp Flukavägen för att fungera som omledningsväg, vilket ska underlätta för ortsborna under upprustningen av bron. 

– Syftet är att det ska bli närmare för dem som bor där och för skolbarnen. Många pendlar till Arjeplog, säger Lotta Isaksson, projektledare på Trafikverket. 

Flukavägen är egentligen enskild väg som sköts av Sveaskog, och tas nu tillfälligt över av Trafikverket. Den totala sträckan som tas över är 1,9 mil. 

– Vi rustar upp nio kilometer. De andra delarna av vägen är i bra skick. Det är skogsbilsstandard på vägarna, så det kommer inte att bli vanlig trafikverksvägsstandard. Det kommer att bli lite grövre grus, säger Lotta Isaksson. 

Många av de enskilda vägarna i området som Sveaskog förfogar över används för timmertransporter. Just Flukavägen har däremot inte använts för det ändamålet, vilket är anledningen till vägens dåliga skick och att Trafikverket väljer att rusta upp den. 

– Det var mycket växtlighet in på vägen, och den var väldigt stenig och gropig. Så vi har lagt ner tunnlar, gjort slåtter på sidan av vägen och rensat upp kanterna så att vi får avrinning. Just nu grusar vi för fullt, säger Lotta Isaksson. 

Hastighetsgränsen kommer att bli 70 på största delen av sträckan. Meningen var att öppna vägen i slutet av denna veckan, men kraftig köld i området gör att Trafikverket satsar på att öppna under början av nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!