Enligt Mats Lundén, polisinspektör vid brottssamordningen i Polisregion Nord, hamnar de flesta stulna skotrarna på svarta marknaden – i delar.

– I dag finns det en stor marknad för reservdelar till snöskotrar, det är bara gå in på Youtube och titta på lite skoterfilmer. De hoppar och voltar, det är klart att grejerna inte alltid håller, säger han.

Till exempel nämner han att en ny högkamsmatta kostar 12 000–13 000 kronor.

– Det enda som är märkt på en skoter, det är motorn och chassit som har nummer. De övriga delarna till exempel styre, kåpa och skidor är inte märkta på något sätt, säger Mats Lundén.

Han menar att en stulen skoter i Norrbotten kan säljas i delar över hela norra Sverige.

– Vi har flest skoterstölder här uppe i Norrbotten, förra året hade vi 125. I Dalarnas län är det också mycket, och i Jämtland.

Hans råd till skoterägare är att göra det så svårt som möjligt för tjuvarna.

– Många åker hemifrån för att köra skoter och då kanske man förvarar den lastad på släp i princip hela säsongen. Lås fast skotern i släpet, lås släpet och ställ gärna bilen framför släpet så att tjuvarna inte kommer åt att koppla på hela släpet, säger Mats Lundén.

Det är heller inte ovanligt att tjuvarna kör iväg med själva skotern i samband med stölden.

– För att undvika det är det viktigt att låsa fast skotern, man kan dra en kedja runt mattan också. Men tyvärr är det inte ovanligt att hänglås klipps upp med bultsax, säger han.

Han tipsar om att sätta upp en strålkastare med rörelsedetektor i anslutning till platsen där skotrarna förvaras.

– Det är inte så roligt för inbrottstjuvarna om en 1000-watts strålkastare går igång när de kommer in på gården. De närmsta grannarna kanske reagerar då också. Man får ta till de knep man kan, säger Mats Lundén.

Han avråder från att ha skotern på ett släp ute på gatan, det är bättre att ha den inne på gården i nära anslutning till bostadshuset.

– Har du hund till exempel så kanske den reagerar om den upptäcker att det är folk ute på gården mitt i natten, säger han.

I Pite älvdal har sammanlagt 14 snöskotrar stulits sedan i höstas. Tre i Piteå, sex i Älvsbyn och fem i Arvidsjaur.

– Av de i Arvidsjaur har tre snöskotrar kommit till rätta, det är positivt att man faktiskt kan få tillbaka sina grejer, säger Mats Lundén.