Lisas son Niklas Söderberg och sambon Therese Lindmark har tagit tjänstledigt från sina jobb som gruvarbetare respektive undersköterska för att försöka sig på livet som turistnäringsidkare i Bäverholm.

Det var under sommaren 2012 som allt mognade fram. Arnold och Lisa pratade om sista sommaren. Niklas och Therese beslöt att prova.

Ett försöksår

Artikelbild

| ”Det är ett speciellt liv och ett speciellt ställe”, säger Therese Lindmark om livet i Bäverholm.

– Jag var 10 år när jag kom till Bäverholm. Jag har ju hjälpt till i verksamheten under åren och utbildade mig till kock, berättar Niklas.

Han menar att tanken att en dag ta över verksamheten alltid funnits.

Nu blir det ett försöksår med en vår och en sommarsäsong för honom och sambon. Sen utvärdering.

Positiv respons

Artikelbild

| ”Visst är det svårt att släppa taget” säger Lisa Sundqvist som drivit Bäverholmens värdshus sedan 1979.

Niklas och Therese har bara mött trevligt folk under våren och fått positiv respons. De har också haft god stöttning från Arnold och Lisa.

– Det känns klart till 90 procent att vi fortsätter, anser Therese som uppskattar lugnet, naturen och närheten till såväl fiske som jakt.

Artikelbild

| Arnold Sundqvist hoppas och tror att hans dikt om Laisälven som han läste för riksdagskvinnan Nancy Eriksson hjälpte till att rädda Laisälven från vattenkraftsutbyggnad.

– Och vi har idéer inför framtiden, säger Niklas.

Arnold och Lisa har försökt förbereda sig för ett liv som pensionärer. De har skaffat ett hus mellan fjäll och kust – i Arvidsjaur, men under vår och sommar – då är det Laisälvens övre dalgång som gäller.

– Jag vill se älven och ängarna, säger Arnold.

– Och jag har svårt att släppa taget om restaurangen, även om jag håller på att vänja mig, säger Lisa.