Kommunalrådet välkomnar extramiljonerna

Den nya skatteunderlagsprognosen ger Arjeplog 4,4 miljoner kronor mer att röra sig med. En liten lättnad i alla besparingar.

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S), välkomnar de extra kostnadsutjämningsmiljonerna. (Arkivbild)

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S), välkomnar de extra kostnadsutjämningsmiljonerna. (Arkivbild)

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-11-21 18:00

På måndag sammanträder kommunstyrelsen i Arjeplog. Med på dagordningen är en reviderad verksamhetsplan och budget för 2020–2023. Den största skillnaden mot budgetramen kommunfullmäktige klubbade i juni, är att det nu finns 4,4 miljoner kronor mer i budget för 2020, än man hade räknat med. Det tack vare kostnadsutjämningspengar, som klubbades av regeringen den 20 november.

– Det betyder att vi inte behöver spara dessa 4,4 miljoner. Vi har haft nog svårt att få igenom budgeten i alla fall. Vi har ett jätteprojekt med att få ned skolan i ram, det kommer att ta flera år att nå dit. Nu fick vi lite respit, säger Britta Flinkfeldt (S).

Men pengarna räcker ändå inte hela vägen. Budgetberedningen har ett förslag om att sälja fastigheten Öberget 1:10, mer känt som Öberga förskola. 

– Den togs i bruk tillfälligt när vi var för trångbodda i Arjeplogs förskola. Vi behövde mer plats och såg fastigheten som ett bra komplement. Nu är barnantalet mindre igen, och vi har inte råd och ska inte betala för halvt använda lokaler.

Vad händer om barngrupperna blir större igen?

– Då får vi hitta en lösning då. Det är omöjligt att förutsäga barnantalet framåt. Vi lägger hellre pengarna på personal och tjänster än halvt kallställda lokaler. 

Spåret man jobbat med som innebar en flytt av elevhemmet till Öberga förskola, är således ute ur bilden. Elevhemmet blir kvar på Daghemsvägen, och istället ska kommunen se över om man kan arrendera ut del av fastigheten som inte används.

Karta: Arjeplog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!