Jäckvik ger glesbygd ett nytt ansikte

Man kan säga mycket om Jäckvik, men någon klassisk melankolisk glesbygd är det inte. Här investeras det för miljonbelopp.

Det är familjen Westerlund som ligger bakom mycket av det som sker i byn. Från vänster Ida-Maria, Jesper, Frida, Anne Kirsti och Thomas. Samtliga med samma efternamn.

Det är familjen Westerlund som ligger bakom mycket av det som sker i byn. Från vänster Ida-Maria, Jesper, Frida, Anne Kirsti och Thomas. Samtliga med samma efternamn.

Foto: Sofie Abrahamsson

Jäckvik2019-10-10 20:00

Den fördomsfulla bilden av glesbygd är en landsväg, kantad av hus där det ryker ur var femte skorsten. En nedlagd lanthandel med skyltfönster som melankoliskt stirrar ut på vad som en gång var, men inte längre är, och som blivit vittne till avfolkningen på första parkett. Som en åderlåtning som gått snett. Därför är det extra kul att besöka Jäckvik, för här pågår minsann ingen åderlåtning. Och istället för en nedlagd lanthandel håller man på bygga en ny!

I Jäckvik finns 22 fast boende. Familjen Westerlund utgör lite mer än 22 procent av det. Det började med Anne Kirsti och Thomas, som så småningom blev en familj med tre barn: Ida-Maria, Jesper och Frida. De står alla samlade utanför Handlarn i byn, huttrar och slår armarna om sig i oktoberrusket. En traktor lyfter betongfundament på plats på familjens senaste satsning - en helt ny Icabutik. 

–  Det känns fortfarande lite overkligt, faktiskt. Att det äntligen är på gång att byggas! Vägen hit har varit lång, säger Anne Kirsti.

Ja, en butiksinvestering på 25 miljoner kronor är kanske inget en vanlig dödlig spottar fram bara så där. Hela projektet har föregåtts av ett annat stort projekt som skulle delfinansiera butiken. 31 tomter för fritidshus har styckats av, med allt vad det innebär. 30 av dem är sålda idag, och praktiskt taget överallt man ser sig omkring står det färdiga stugor eller embryon till en.

–  För ett tag sen kom det tre stugor på bara en vecka. Det känns verkligen inte som att vi bara är 22 personer som bor här. Det har varit ett otroligt sug efter Jäckvik, säger Ida-Maria.

Den nya butiken är planerad att stå färdig under februari 2020, och blir ett riktigt lyft. 160 kvadratmeter butiksyta utökas till cirka 600 kvadrat. Istället för varuleveranser en dag i veckan kommer det finnas möjlighet till tre.

– Och utbudet blir något helt annat. Det kommer finnas betydligt mer att välja av, säger Anne Kirsti. 

Förutom Icabutiken och tomterna, äger och driftar familjen skidliften i byn. Därtill en restaurang, ett servicehus och en hel hoper husvagnsplatser. Och har ett finger med i skoterledsprepareringen. Det var ingen självklarhet att alla tre barn skulle jobba i familjeföretaget, även om nog både Thomas och Anne Kirst haft sina förhoppningar, men en efter en har de själva fattat beslutet. 

– Jag har alltid sagt att jag aaaaldrig ska ha lika mycket jobb som mamma och pappa haft, och nu står man här, skrattar Ida-Maria. 

Närmast i bild syns parkeringen till den gamla Handlar-butiken. Till vänster om den håller den nya Icabutiken på att resas.
Närmast i bild syns parkeringen till den gamla Handlar-butiken. Till vänster om den håller den nya Icabutiken på att resas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!