Flera av hundarna har haft ett snabbt sjukdomsförlopp där de har dött inom 24 timmar efter att symptomen först uppträtt. Sjukdomen manifesterar sig genom blodig diarré och/eller kräkningar varpå tillståndet snabbt försämrats. Norska myndigheter har jobbat hårt de senaste dagarna men ännu inte hittat källan till sjukdomen, vad det är, eller om det handlar om virus eller bakterier.

– Det finns ingen systematisk översikt över alla fall, men det tros att minst 20 hundar tappat livet hittills. Sjukdomstillfällen rapporteras över stora delar av östra Norge, men vi kan inte utesluta spridningen av sjukdomen till andra delar av landet. Vi vet inte om det finns ett samband mellan de rapporterade fallen, säger Sasja Rygg, veterinär på djurkliniken AniCura i ett pressmeddelande.

Det finns en stor oro för att sjukdomen ska spridas till Sverige och Svenska kennelklubben har tagit beslut om att hundar som bor i Norge nu är förbjudna från att delta på utställningar, prov eller tävlingar tills vidare. Den danska kennelklubben har tagit samma beslut, och tills vidare avråder man att resa till Norge med sin hund. Enligt Norsk kennelklubb har fall hittills registrerats så långt norrut som Trøndelag, det näst nordligaste landskapet i Norge.

Enligt svenska kennelklubben finns inga verifierade uppgifter om att smittan ska ha drabbat någon svensk hund ännu. Men de uppmanar hundägare att omedelbart kontakta veterinär om hunden får blodig diarré och snabbt försämrat allmäntillstånd.