Svarta sopsäckar är det traditionella sättet för att varna för renar. Men nu är en ny metod på gång som kan spara både lidande och pengar.
EU-projektet är ännu i sin linda men går ut på att renarna är utrustade med radiosändare. Längs väg eller järnväg ska varningsstolpar finnas som uppfattar signalen och när renen är tillräckligt nära börjar stolparna blinka.
Man ska med hjälp av renskötare i Malå sameby och samebyar på norska sidan, utreda om tekniken fungerar i form av en tagg i örat eller ett halsband med radiosändare. Det ska även utrönas om det går att använda befintliga plogkäppar eller någon annan lösning för sändarmottagaren vid vägen.
Renskötaren Patrik Lundgren i Östra Kikkejaur sameby, är positiv till att ta fram ny teknik för att skydda både djur och människor.
– Allt som kan förhindra att renar blir påkörda är bra. Nackdelen kan bli att ju mer teknik vi har på bilar och annat, tenderar att öka farten.
Om radiosändare och blinkande stolpar skulle bli verklighet, är han beredd att ta det extrajobb det innebär att sätta halsband eller sändare på renarna.
– Är det ett hjälpmedel som fungerar, så är det jättebra. Det är ju roligt att det är någon som vill hitta nya lösningar, menar Patrik Lundgren.
Renvarningsprojektet är ett samarbete mellan Sverige och Norge. Från Sverige deltar bland annat Umeå universitet, Svenska samernas riksförbund (SSR) samt Trafikverket.
Fredrik Juuso är rennäringskonsulent i Umeå och deltar i projektet för SSR:s räkning. Upptaktsmötet hölls i höstas och det praktiska arbetet ska förhoppningsvis börja nästa vinter. Han menar att det är hög tid att börja titta på tekniska lösningar som kan minska renpåkörningar.
– Vintertid är detta mest aktuellt. Då söker sig renarna upp på de större vägarna ner mot kusten.
Men även han påtalar att blinkande stolpar och radiosändare inte är hela lösningen.
– Farten är ofta för hög. Sedan är ju saltet den största boven för renskötselns del, renar är förtjusta i salt.
Vid Trafikverket, som i förebyggande syfte bygger viltstängsel och förhållandevis dyra viltpassager, är man mycket positiv till det nya renvarningssystemet.
– Det är ett väldigt kostnadseffektivt sätt, användarvänligt också. Men det måste göras några tester innan vi går vidare, tekniken måste vara pålitlig. Detta skulle spara liv och kostnader för samhället, säger Elena Segersdotter, åtgärdsplanerare.
Sommaren 2018 är projekttiden slut.