Vintermarknad och kyla hör ihop

kylslaget. Var det bättre förr, när Arjeplogs vintermarknad anordnades andra helgen i februari och det var 30 grader kallt?

Arjeplog2008-03-08 00:00
ARJEPLOG (NN)

Kanske inte. Kanske blev marknaden vänligare att besöka när den flyttades till vecka tio. För förr var marknad och kyla ett begrepp som hörde ihop.

Marknadsbesökare med några år på nacken minns hur skönt det var att gå in i tivolitältet och värma sig kring den vedeldade kaminen som bestod av ett gammalt oljefat. Och på marken i tältet låg ett tjockt lager av spån. Men det var då det.

Som förr i tiden

På fredagsmorgonen var det som att kastas tillbaks i tiden. Februarikylan hade infunnit sig. Det var bara tivolitältet som fattades. Efter en minst sagt mild vinter visade termometern på minus 19 grader. Ovanligt kallt, både för knallar och besökare. Men solen sken och humöret var hissat rätt högt, om inte i topp.

Det finns knallar som inte tycker om årets marknad då den inte är sig lik. På grund av museets ombyggnad är en del av torget arbetsplats och trogna knallar som haft sina trogna platser har fått flytta på sig. De tycker inte att det är bra. Dessutom finns det bara en ingång till torget.

Men det kanske inte bara är av ondo. Plötsligt får marknaden en ny skepnad. Ett nytt ansikte. Det blir som att möta en ny marknad. Och för Josefin Johansson, 9 år, och Elin Marklund, 8 år, spelar det ingen roll. Marknaden är för dem en högtid.

- Det är så roligt med marknaden. Det finns så mycket att köpa och så träffar man kompisar, påstår Josefin som käkar sockervadd allt hon förmår. Hon har blåbärssmak i sin vadd. Elin testar jordgubbssmak.

- 20 kronor kostade sockervadden, det är den värd, tycker Elin.

På frågan vad de skulle göra om de fick 1 000 kronor att handla för rabblar de upp följande tänkbara inköp:

- Halsband för 50 kronor, godis för 20, örhängen för 50, klocka för 100, kläder, kjolar och linnen för 400, kebab för 60 och glassaker som presenter för resten.

Arjeplogs 368:e vintermarknad är igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om