Vind i seglen för skolan

Efter att ha stretat i motvind ett par år med sviktande elevunderlag och förlorat riksintag, verkar Hornavan­skolan i Arjeplog ha kraftsamlat. ”Vår litenhet är en tillgång”, säger Arjeplogs kommuns kommunikatör Fredrik Westerlund.

ARJEPLOG2016-10-20 13:30

Gymnasiemässan i Stockholm är landets största och samlar omkring 160 gymnasieskolor som vill visa upp sig. Omkring 25 000 besökare beräknas besöka mässan, 25 000 goda anledningar att vilja synas. Hornavanskolan har, sin ringa storlek till trots, inga problem att nå ut i bruset.

– Vår litenhet är en tillgång. Det finns ungdomar som pratar med oss som vill gå på en mindre skola där folk bryr sig om vem du är. Dessutom har vi något som inte de andra har – en miljö som inga Stockholmsgymnasium kan konkurrera om, samt en närhet och en koppling till fordonsindustrin som intresserar många.

Tidigare marknadsförde man sig genom att besöka skolor och hålla föredrag i klassrummen.

– I dag är det knappt någon skola som tillåter det. Man är rädd om sina elever och vill behålla dem. Det gör det ännu viktigare att hitta nya vägar att nå ut. Förutom de elever som stannar till hos oss och är nyfikna här på mässan, vill även många studie- och yrkesvägledare höra mer om Hornavan­skolan. Det ger oss stora möjligheter, säger Westerlund.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Rolf Laestander, stack för några år sedan ut hakan och sa att man kanske var tvungen att börja prata om en nedläggning av gymnasiet. Bara senaste tio åren har elev­underlaget på Hornavanskolan minskat med 30 procent.

– Min undran handlade om hur länge man kan bedriva verksamhet på ett vettigt sätt, såväl ekonomiskt som pedagogiskt. En del har hänt sedan dess. Vi har ett nytt riksintag i och med Fordonstestteknikprogrammet, och även om vi fortfarande behöver fler elever har jag en lugn känsla kring skolan i dag. Finns det möjligheter för oss att ha ett gymnasium ska vi naturligtvis ha det fortsättningsvis med.

Skolchefen Malin Westling berättar om Hornavanskolans utmaningar:

– Dels är det små elevgrupper nu med få ungdomar som ska börja gymnasiet, då blir konkurrensen stor i hela landet. Men vi har också ett ganska smalt utbud på Hornavanskolan där vi hittills varit inriktade mot biltestnäringen. Vår kanske största utmaning nu är att bredda oss och hitta nya program som kan locka hit elever och få våra egna att stanna för att studera här. Vi tittar lite mot vården, där vi har ett skriande behov i vår kommun av utbildad vårdpersonal, men även mot hotell- och restaurangbranschen. Det känns som att Hornavanskolan fått ny vind i seglen med ett härligt driv!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om