Två av socialsekreterarna i Arjeplog lämnar inom kort sina jobb och till hösten står man med en utredare om man inte lyckas rekrytera nya innan dess. En rekrytering som socialchefen Robert Cortinovis, inte törs lita på kommer att ge nödvändigt resultat.
– Det ser illa ut inför hösten. Vi behöver ha tre utredare för att klara verksamheten. Socialsekreterare är en yrkesgrupp det är svårt att rekrytera till så för att säkerställa att vi klarar vårt uppdrag, så har jag fått köpa in utredningar från externa bolag.
Hur många utredningar köps in?
– Jag kan inte säga något antal men vi köper in utredningar motsvarande två personers jobb. Vi köper in tjänster månad för månad. Förhoppningen är att vi får in ny personal från 1 september.
Enligt Robert Cortinovis har Arjeplog klarat bemanningen på socialtjänsten relativt bra genom åren. När flyktingmottagandet var som störst togs beslutet att gå upp på fyra utredare, vilket man sedan gick runt på under den tid det ansågs nödvändigt.
– Nu har mottagandet gått ner och vi behöver inte längre fyra utredare men väl tre, säger Robert Cortinovis, som berättar att en jobbannons redan ligger ute och att en tilll är på gång.
Hålls gällande utredningstider?
– Det gör vi. På den punkten ser det riktigt bra ut. Jag vet att många andra kommuner har problem med det och åläggs vite men hittills har vi klarat det.
Robert Cortinovis vidgår att jobbet som socialsekreterare är tufft och upplevs ännu tyngre när man hamnar efter.
– När det är kort om folk blir ju arbetsbelastningen högre på de som är kvar. De två som slutar gör det dock av andra anledningar.
Att socialkontoret i Arjeplog jobbat under hård press en längre tid är den 12 punkter långa att-göra-lista som Arbetsmiljöverket tecknade ner efter ett besök under hösten 2016, ett bevis för.
Bland annat ska det ha framkommit att socialsekreterarna upplever hög arbetsbelastning där man har svårigheter att hinna med förekommande arbetsuppgifter.
Robert Cortinovis sade då att man just lyckats med en rekrytering som man trodde skulle hjälpa upp arbetssituationen.
I slutet av juni i år gjordes en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg gällande allvarliga missförhållanden inom individ- och familjeomsorgen och en arbetsrättslig utredning är inledd.
Är det ett resultat av hög arbetsbelastning?
– Nej det handlar om annan problematik, om rutiner och riktlinjer som finns men inte åtföljts, säger Robert Cortinovis.