Torbjörn Josefssons föreläsning ”Tjeggelvas – landet där kulturarv och naturskog möts” på Silvermuseet på måndagskvällen var en enda hyllning till området norr om sjön Tjeggelvas, där sjön är som bredast.
Bästa betesland
Skogsekolog Josefsson är knuten till Institutet för subarktisk forskning på Silvermuseet till 30 procent. Som sådan kom han till Tjeggelvasområdet första gången 2005, på vintern, efter en skotertur över sjön och sen med skidor in i området.
Redan då blev han alldeles till sig …
– Det som slog mig var att här fanns en skog vars kvalitet jag aldrig sett, och en enorm mångfald av kulturspår.
Torbjörn Josefsson berättade för 30-talet åhörare om människor som bott i området sedan 1600-talet och att det var renskötsel man sysslat med. Han citerade Lars Rensund som i en bok beskrivit området Mattme som ett av traktens bästa vinterbetesland.
Det är mest tall som växer i området och åldern på träden är mellan 200 och 450 år. Vissa träd är dock äldre. Man har också hittat träd som är mellan 650 och 750 år gamla.
Området som Torbjörn Josefsson förläste om är i dag ett naturreservat på 320 kvadratkilometer.
Eldorado för ekolog
– Det är ett eldorado för en ekolog. Här finns både stående och liggande död ved. Här finns bland annat den ytterst ovanliga urskogstickan. Det finns tusentals spår av barktäkter och lavstubbar.
– Tjeggelvas är en kulturskatt jag önskar alla att besöka. Det finns inget liknande område i hela Skandinavien, sa Josefsson och tyckte att området skulle nationalparksklassas.
– Man borde lyfta fram de enorma kulturvärden platsen besitter, sa han.