Svidande kritik för bristande kravrutiner
De obefintliga kravrutinerna i Arjeplogs kommun som resulterat i att fordringar preskriberats och kommunen förlorat miljonbelopp har resulterat i en rapport. Där sparar man inte på krutet. Kängor ges till ekonomikontoret, ekonomichefen, kommunchefen, kommunalrådet, kommunstyrelsen och högsta instansen kommunfullmäktige.
Inte ens kommunens ekonomichef hade betalat sina räkningar, inte ens för barnomsorgen. Och den som var ansvarig för kommunens vatten- och avloppsräkningar var skyldig mer än 10 000 kronor för obetalda räkningar för just vatten- och avlopp.
Sedan visade det sig att många andra gjort dem sällskap.
En grupp från kommunstyrelsen, förstärkt med en centerpartist, fick i uppdrag att utreda. Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson, s, fick inte vara med eftersom han också skulle granskas.
Kravrutiner
Rapporten presenterades för kommunstyrelsen i måndags. Utredningsgruppen konstaterar att de första noteringarna om bristande kravrutiner gjordes på arbetsplatsträffar redan 2001. Förhållandet har också påtalats av kommunens revisorer.
Man är förundrad över att inte ekonomikontoret signalerat tidigare. När kontoret larmade 2006 till ekonomichefen hände inget. Utredningsgruppen drar här slutsatsen att ekonomichefen helt enkelt inte hade lust att rätta till problemet eftersom han själv var skuldsatt.
Ekonomichefen slutade sin anställning i samma veva som bomben briserade och är nu ekonomichef i en annan Norrbottenskommun.
Kommunchef Bo Wallin kritiseras för att inte i tillräcklig omfattning uppmärksammat problemen och inte följt upp åtgärder som aviserats.
Anmärkningsvärt
Utredningsgruppen tycker att varningsklockor borde ha ringt hos kommunalrådet Bengt-Urban Fransson och att kommunstyrelsen, som har det övergripande ansvaret, inte kan undgå att kritiseras. Dessutom finner utredningsgruppen det anmärkningsvärt att påpekanden om bristande rutiner i ekonomihanteringen passerat kommunfullmäktige utan reaktioner ända sedan 2001.
Kommunstyrelsen biföll rapporten på samtliga punkter och beslutade att sekretessbelägga arbetsmaterialet. Kommunens personalsekreterare fick i uppdrag att söka hjälp av arbetsrättsjurist för att gå vidare med konsekvens- och påföljdsfrågor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!