Stora rekryteringsproblem

Arjeplogs räddningstjänst är fortsatt underbemannade. Sex skåp på brandstationen står tomma, och svårigheterna att rekrytera leder till att man inte uppfyller de lagkrav som ställs på verksamheten.

Vakant. Sex skåp med utrustning på räddningstjänsten i Arjeplog står och väntar på rätt personer. "Sista annonsen vi hade ute i ett annonsblad i Arjeplog så sökte ingen. Inte en enda!" säger räddningschefen Hans-Eric Jonsson.

Vakant. Sex skåp med utrustning på räddningstjänsten i Arjeplog står och väntar på rätt personer. "Sista annonsen vi hade ute i ett annonsblad i Arjeplog så sökte ingen. Inte en enda!" säger räddningschefen Hans-Eric Jonsson.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2017-01-25 14:34

Det är ganska precis ett år sedan Nyheter i norr senast pratade med räddningschefen Hans-Eric Jonsson om samma ämne. Inte mycket har hänt sedan dess. Svårigheten med att hitta personal kvarstår, och idag saknar Jonsson två styrkeledare och fyra brandmän.

– Handlingsplanen som gäller nu behandlar hur många man som ska finnas i varje jourgrupp, och i dagsläget uppfyller vi inte det kravet. Vi har fått det att fungera ändå tack vare att personalen ställt upp och tagit på sig extra jourveckor, men problemet kvarstår dock - vi hittar inte folk! Det är mycket bekymrande och ett problem som vi delar med stationer över hela landet.

För det är inte bara att ta på sig en hjälm och en uniform och sedan säga att man är brandman. Innan man kommer dit måste man först klara av ett fystest och få grönt från hälsoundersökningen.

– Och det är tyvärr på fystestet det fallit många gånger. Vi måste veta att de som ska jobba för oss klarar av ansträngande situationer, inte minst för rökdykningens skull. Sen är det inte alla som passar som brandmän av olika anledningar. Det krävs också C-körkort, vilket inte så många har.

Ersättningen tros också vara en av orsakerna till varför så få söker de vakanta tjänsterna.

– Lönen spelar naturligtvis in när man söker jobb, så är det. Som avtalet ser ut idag får man som brandman en grundlön på drygt 4100 kronor före skatt för en jourvecka, något mer om man är styrkeledare. Vi ska faktiskt träffa Arvidsjaur, Malå, Sorsele, Lycksele och Storuman på fredag för att diskutera avtalet. Vi kan ju skriva egna avtal lokalt.

Hur ser utrymmet ut för det ekonomiskt?

– Vi har mycket små marginaler att röra oss med. Om det är så att jag har svårt att upprätthålla en bemanning för att ingen söker jobben för att det är för dåligt betalt, då måste jag vända mig till politiken och be om en utökad budget.

Och som om det inte var nog med att fundera på redan som det är för Hans-Eric Jonsson, har han en tickande bomb bland sin personal.

– Jag har fyra anställda som börjar närma sig pensionsåldern. De har varit med i många många år, är mycket erfarna och är dessutom styrkeledare alla fyra. Den dagen de väljer att sluta har vi ett verkligt problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!