Det var i fredags som fotografen Johan Fjellström gjorde det officiellt på Facebook, att Arjeplogs skolor sagt nej till skolfotografering. Enligt Fjellström är det en drygt 70-årig, mycket omtyckt tradition som nu läggs ned.
Inläggen fylldes snabbt med merparten bistra och besvikna utrop, och i kölvattnet startades en namninsamling mot beslutet. Under helgen har listan kommit upp i närmare 200 namn, där en stor del är vårdnadshavare till barn och unga i skolan. Det är utbildnings- och kulturchefen Fredrik Westerlund som ligger bakom beslutet.
Kan du utveckla ditt resonemang?
– Ja, det här är något som vuxit fram över tid. Redan förra året var det skolor runt om i Sverige som valde att slopa skolfotot, och det finns det en anledning till. Beslutet har föregåtts av resonemang med rektorer och skolpersonal.
Han säger att reaktionen utifrån var väntad.
– Jag som vårdnadshavare kan också känna att det är roligt att ha foton som minnen, men skolfoto hör inte till skolans uppdrag. Tillsammans med hårdare krav i och med GDPR, en viss administrativ insats från skolan i samband med fotograferingen, att det ibland blir en kostnadsfråga hos vårdnadshavare, och ibland en social oro för framför allt vissa elever, var det ett lätt beslut att fatta. Foton kan man ordna på annat vis än genom skolan.
Fjellström undrar retoriskt om man måste sluta sälja oxfilé på Coop för att vissa inte har råd att köpa den?
– Nej, det ska vi inte. Men skolan ska inte sälja oxfilé, säger Westerlund.