Skogssamisk kultur och mat årets tema

Teman för årets upplaga av Arjeplogs samiska vecka är skogssamisk kultur och samisk mat.

På Arjeplogs samiska vecka blir det smakprov på lite olika delikatesser och prat om vad i naturen som kan ätas. (Arkivbild)

På Arjeplogs samiska vecka blir det smakprov på lite olika delikatesser och prat om vad i naturen som kan ätas. (Arkivbild)

Foto: Lennart Jönsson

ARJEPLOG2016-10-06 13:09

Skogssamisk kultur och samisk mat blir teman under Arjeplogs samiska vecka. På Silvermuseet har det gjorts ett skolprogram där dessa två teman knyts ihop.

– Vi börjar med en introduktion inne i Mujttalus, vår samiska utställning, där vi berättar om skogssamisk kultur och varför den skogssamiska kulturen ska lyftas i år, säger Sofia Flinkfeldt, museipedagog vid Silvermuseet.

Därefter blir det smakprov på lite olika delikatesser och prat om vad i naturen som kan ätas.

Det timmeslånga skolprogrammet avslutas ute vid den traditionella skogssamiska timmerkåtan som finns vid museet, där det bjuds på ytterligare några smakprov.

I princip alla elever inom grundskolan är inbokade under veckan, och responsen så långt har varit positiv.

– Barnen är väldigt intresserade, och förvånansvärt tuffa med att smaka det vi bjuder på. Bland annat är det torrfisk och riktigt stark getost som vi själva tycker är i överkant smakrika, skrattar Sofia.

Tanken med skolprogrammet är att ha en aktivitet som passar många och som förutom att lyfta årets teman även har en anknytning till den aktuella läroplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om