Skogssamisk kultur och samisk mat blir teman under Arjeplogs samiska vecka. På Silvermuseet har det gjorts ett skolprogram där dessa två teman knyts ihop.
– Vi börjar med en introduktion inne i Mujttalus, vår samiska utställning, där vi berättar om skogssamisk kultur och varför den skogssamiska kulturen ska lyftas i år, säger Sofia Flinkfeldt, museipedagog vid Silvermuseet.
Därefter blir det smakprov på lite olika delikatesser och prat om vad i naturen som kan ätas.
Det timmeslånga skolprogrammet avslutas ute vid den traditionella skogssamiska timmerkåtan som finns vid museet, där det bjuds på ytterligare några smakprov.
I princip alla elever inom grundskolan är inbokade under veckan, och responsen så långt har varit positiv.
– Barnen är väldigt intresserade, och förvånansvärt tuffa med att smaka det vi bjuder på. Bland annat är det torrfisk och riktigt stark getost som vi själva tycker är i överkant smakrika, skrattar Sofia.
Tanken med skolprogrammet är att ha en aktivitet som passar många och som förutom att lyfta årets teman även har en anknytning till den aktuella läroplanen.