Frågorna är många. Svaren likaså.
Skogsstyrelsen slog ett slag för de "gröna skogsbruksplaner" som upprättas på uppdrag åt skogsägarna. Planen visar bland annat hur mycket skog som finns på fastigheten, avverkningsmöjligheter, skogsvårdsbehov samt natur- och kulturmiljövärden. Planen ger också förslag på åtgärder för den kommande tioårsperioden.
Viktigt dokumentera
Arkeolog Sven-Donald Hedman berättade om fornlämningar i skogen och visade bilder på hur markberedningsarbete ödelagt skyddsvärda lämningar. Han påpekade vikten av att dokumentera. För det är nämligen markägaren som är ansvarig för att inga fornlämningar förstörs.- Förstörda fornlämningar brukar inte leda till åtal men jag tror att man snart vill ha ett prejudikat, sa han.
Mattias Eriksson som sysslar med lagfrågor på Skogsstyrelsen visade på för Arjeplog mindre hedervärda siffror. Målsättningen är att minst 95 procent av alla avverkningar ska vara godkända föryngringsytor efter sju år. I Arjeplog är den siffran endast 76 procent.
Skogsplantering
Naturligtvis ledde detta in på älgproblematiken med betesskador.- Om man planterar och älgen äter upp plantorna. Sen planterar man igen och samma sak händer. Hur många gånger får man föreläggande om att plantera, undrade Stina Wikberg Jonsson från Jäckvik.
- Två gånger, sa Mattias
Eriksson.
Älgskador, skog som i princip konfiskerats genom att den klassats som nyckelbiotop och stämpling diskuterades både länge och högljutt.