Den samiska kulturveckan startade mitt på dagen med ett symposium kallat ”Kyrkan och samerna”. Där avhandlades allt från väckelsen, mötet mellan samisk religion och kristen tro till spanska sjukan.
I samband med Elisabeth Engbergs föreläsning om spanska sjukan framförde Madelen Aheinen Westerlund sin egen tonsättning av Vilhelm Andersson Grundströms gripande text ”Ett dyster visa” som handlar om spanska sjukan som härjade i Arjeplog tiden efter vintermarknaden 1020. Elisabeth Engberg visade klipp från lokala och rikstidningar om dödsfallen och den svåra tid som rådde i Arjeplog och ett upprop från diakonen Arvid Svanberg som efterlyste människor som ville ta hand om barn.
Elisabeth Engberg konstaterade att de många dödsfallen i Arjeplog kom att få en avgörande betydelse för utbyggnaden av sjukvård i glesbygden.
Måndagskvällens invigning höll kulturarbetaren och fotografen Fia Kaddik i för tredje året i rad. Hon kom nästan raka vägen från London och Amsterdam där hon medverkat i mässor som representant för Umeå som kulturhuvudstad 2014.
Ser framåt
Fia Kaddik spelar på flera strängar. Hon är nära. Hon värnar om sina rötter, vare sig de är från Arjeplog, Ammarnäs eller Jokkmokk. Men hon ser också framåt.
– ”Om int´ ja se ljust på framti´n, då gör int´ onga hä heller …”
Och så säger hon saker om urangruvor som i vart fall inte passar som godnattsaga för små barn.
vernissage och mingel
Därefter var det så dags med vernissage och mingel. Vildmarkskonstnären Roland Pantze överraskar. Han visar nya sidor av sig själv. De självklara, renarna, renflyttningarna och lodjuren finns där. Men även ripor och älgar, och skidspår. Fast det som är minst väntat är kvinnobilderna.
– Naket har väl alltid intresserat mig, men mer privat, men jag tänkte att nu då det är samisk vecka och jag har utställning så tror alla att de vet vad jag målar …
Drygt 90 personer kom till invigningen och vernissagen.