Pråmen ska prövas juridiskt

Nej, det blev inga beslut fattade om inlösen av pråmen i Rattik på kommunstyrelsens sammanträde. Istället skickade KS tillbaka ärendet till miljö-, bygg- och räddningsnämnden (MBR).

Drabbad. Caroline Torfve fick chansen att redogöra för pråmen på kommunstyrelsens sammanträde. Ett anförande som blev känsloladdat.

Drabbad. Caroline Torfve fick chansen att redogöra för pråmen på kommunstyrelsens sammanträde. Ett anförande som blev känsloladdat.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2016-10-10 17:31

Nyheter i Norr berättade i måndags om Tom Viklund och Caroline Torfve som hamnat i strid med kommunen om deras husbåt. De köpte pråmen 2007 av den tidigare tekniske chefens dödsbo.

Flera år senare konstaterade Skellefteå vattenregleringsföretag, som äger dammen där husbåten ligger förankrad, att båten måste bort från platsen när den kan innebära fara vid en eventuell höjning av vattennivån i Hornavan. Att det inte går att utesluta att den flyter iväg och lägger sig vid dammen.

LÄS OCKSÅ: Pråmtvist kan bli dyr för kommunen

Kommunen har inledningsvis velat få det till att paret ska stå för rivning, eventuellt flytt av pråmen, men ägarna har hävdat att det är kommunen som ska stå för de misstag kommunen själva begått genom åren.

Ärendet saknade helt och hållet beslutsunderlag så sent som till två timmar innan KS skulle sammanträda. Då dök ett fyrsidigt dokument upp. Något kommunchefen Peter Andersson förklarar så här:

– Jag blev delegerad att göra en sammanställning, men räcker inte tiden till under veckan måste man jobba helg. Jag skrev färdigt den söndag kväll och den distribuerades ut på måndag morgon.

Caroline Torfve gavs chansen att tala om ärendet på KS, och höll ett känsloladdat anförande.

– Det hade kunnat vara så enkelt. Men varför stoppar kommunen huvudet i sanden och vägrar erkänna att man gjort fel? Och varför ska vi bli skadelidande på grund av detta?

Torfve hade sett till att mejla ut ett 55 sidor långt dokument till var och en av ledamöterna i KS.

– Jag hörde att det saknades handlingar inför ett sånt här komplicerat fall. Ska det diskuteras politiskt ska alla kort upp på bordet, och jag hoppas att samtliga har tagit sig tid att läsa och begrunda det jag skickat ut.

KS fattade ett enigt beslut om att skicka tillbaka ärendet till MBR för vidare juridisk prövning.

– Vi försöker göra rätt för oss. Vår advokat har sagt att om vi betalar ut pengar för det här utan att ha en juridisk bedömning till grund, kan det komma att bita oss i svansen i framtiden när det kan bli ett prejudicerande fall. Det utfallet som kommer via en juridisk prövning blir rättsligt bindande, då är det bara betala för sig, säger kommunchefen Peter Andersson.

– Vi ska göra allt som står i vår makt för att göra det här så smidigt som möjligt. Det är otroligt ledsamt att Tom och Caroline behöver må dåligt över hur saker och ting har blivit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om