Politik i skolan - ett lyckat projekt

Kan det finnas någon mellanstadieskola i landet där eleverna är mer politiskt medvetna än de på Öbergaskolan i Arjeplog? Partier, partiprogram och allt som hör valet till är numer välkänt. Eleverna vet också vad mutskandaler och soffliggare är.

Glayson Mendez står med röstkortet i handen. Han ska lägga sin röst i valurnan.

Glayson Mendez står med röstkortet i handen. Han ska lägga sin röst i valurnan.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2010-09-14 06:00
Under flera veckor har eleverna på Öbergaskolan jobbat med valet. Eleverna i årskurs fem och sex har delats in i arbetsgrupper som sedan specialstuderat vart och ett av partierna som finns i riksdagen.
Frågor som rör skolan och ungdom har stått i fokus.
Många infallsvinklar
Eleverna har kontaktat partiledare och ställt frågor och beställt partiprogram.
- Det märks att många elever diskuterat politik hemma under den tid vi jobbat med valet, berättar läraren Kajsa Markström.
Synpunkterna och infallsvinklarna har därför blivit många. Inför avslutningen fick respektive parti sätta upp en valstuga för att därifrån föra ut sina budskap till väljarna, i det här fallet eleverna i årskurs fyra.
Kajsa Markström berättar att en mutskandal var under uppsegling, men den kunde avbrytas efter diskussioner.
Stort engagemang
I de olika valstugorna bjöd partierna bland annat på partigodis.
Engagemanget var det inget fel på.
- Vi vill försöka rädda miljön genom att tillverka elbilar och bilar som drivs på biogas. Och vi vill satsa på vindkraft, och så ska vi ha mer hemlagad mat i skolan, sa centerpolitikerna Frida Westerlund, Erik Holmgren, Andreas Labba Wallström och Jenny Nilsson.
Vänstern vann
Socialdemokraterna företrädda av Elin Ögren, Gabriela Bajek och Jeremias Persson ville också höja kvaliteten på skolmaten. Dessutom slog man ett slag för att stoppa diskriminering.
- Jag tror att vi lyckades bra med att få ut vårt budskap, för det vi sa är sant, poängterade Gabriela Bajek.
Vänstern med Jennifer Granström, Tilda Johansson, Erik Dahlberg och Jakob Moregård ville bevara Torget i Arjeplog och så tog man avstånd från FRA-lagen. "Staten ska inte få kolla vad man gör på internet", sa partiet.
Kanske ett avgörande vallöfte. För vänstern vann valet.
28 elever i årskurs fyra röstade och så här blev resultatet: 1) Vänsterpartiet 8 röster, 2) Socialdemokraterna 7, 3) Moderaterna 5, 4) Centerpartiet 4, 5) Kristdemokraterna 2, 6) Miljöpartiet 1, 7) Folkpartiet 0. En röst var blank.
- Jag tycker att det var ett otroligt lyckat projekt. Engagemanget bland eleverna blev mycket större än jag väntat, sa Kajsa Markström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om