Pangea nytt hem för stor kull flyktingbarn

Tio ensamkommande flyktingbarn har anlänt till Arjeplogs flyktingboende, Pangea. Det är en intensiv period för Pangeas personal att på bästa sätt möta de nya ungdomarna.

"För oss är det viktigt att se den enskilde flyktingen och reda ut vilka behov den behöver för att snabbt och smidigt kunna integreras i det svenska samhället", säger Mehtap Cayden, Arjeplogs samordnare för ensamkommande flyktigbarn.

"För oss är det viktigt att se den enskilde flyktingen och reda ut vilka behov den behöver för att snabbt och smidigt kunna integreras i det svenska samhället", säger Mehtap Cayden, Arjeplogs samordnare för ensamkommande flyktigbarn.

Foto: Ritu Andersson

ARJEPLOG2011-02-21 12:00

Pangea har möjlighet att ta emot 20 ensamkommande flyktingbarn. Nu finns tre nykomna flickor på plats och man väntar ytterligare en flicka i månadsskiftet. De flesta av barnen kommer från Afghanistan, men även länder som Kurdistan, Ryssland, Kirgizistan och Somalia är representerade.

- Med en blandad könsfördelning hoppas vi få ett nyanserat språkbruk och att pojkarna ska vänja sig vid att umgås med flickor. Båda grupperna behöver konfronteras med varandra för att möta den verklighet som finns i dagens svenska samhälle, säger Mehtap Cayden, kommunens flyktingsamordnare.

Konflikter av godo
Hon tycker att konflikter är av godo och ett sundhetstecken.

- Vi diskuterar igenom varje gräl och försöker förklara hur vi i Sverige ser på liknande konflikter och hur vi löser dem, säger hon.

Inom boendet vill man gärna ha en spridning av barnens nationaliteter eftersom det ofta uppstår problem när ett land dominerar.

"Träningsmöjligheter"
- Risken är att de tyr sig till varandra och bara pratar sitt modersmål, istället för att använda den svenska och engelska som de får lära sig i skolan, säger hon.

Mehtap Cayden har varit med och byggt upp flyktingverksamheten sen starten 2008. Då fanns det plats för sju barn och de flesta var kurder. Många av dem fick inte uppehållstillstånd och spreds runt om i landet. Nu finns det åtta ensamkommande barn som fyllt arton år och som valt att stanna kvar i kommunen. De bor i egen lägenhet och läser på SFI eller IV på gymnasiet.

På frågan om flyktingbarnen märks i samhället så menar hon att det gör de.

- De har träningsmöjligheter på sporthallen och skjutsas regelbundet till Galtis för skidaktiviteter. Idrott är en aktivitet där ungdomar lätt kan få nya vänner, säger Mehtap Cayden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om