Omdiskuterad avverkning på Storön ska genomföras

Skogsavverkning. Inom kort startar den omdiskuterade avverkningen på Storön i Storavan. Arjeplogs allmänning har sålt den skog som ska avverkas till SCA och Sveaskog. Totalt rör det sig om 100 000 träd som ska fällas inom tre områden som tillsammans omfattar 200 hektar.

Arjeplog2008-02-12 00:00
ARJEPLOG (NN) Storön är till sin yta 2 000 hektar. Arjeplogs allmänning äger 1 500 hektar och SCA och privata skogsägare äger tillsammans 500 hektar. Cirka 1000 hektar består av skog som är 120 år och avverkningsbar. 200 hektar ska nu avverkas.

Arjeplogs allmänning och SCA höll ett informationsmöte på Storön på måndagen. För att berätta och för att visa upp en del av de områden som ska avverkas.

Protestlista

Det är ovanligt att skogsägare kallar till informationsmöte angående en avverkning. Men Arjeplogs allmänning och SCA gör det för att möta opinionen, som man menar kommer från en person som bedriver jakt på Storön.

- En protestlista som ska ha lockat 300 personer att skriva på lär finnas. Men den har aldrig visats för oss på Arjeplogs allmänning.

- Vi betraktar därför den eventuella listan som om den inte finns. Vi har varit runt i byarna kring Storavan och endast träffat på en person som varit negativ till den planerade avverkningen. Därför tror vi inte på listan och vi drar slutsatsen att det är en persons jaktintresse som är upprinnelsen till kritiken, säger Arjeplogs allmännings skogsförvaltare Kent Björk.

Förslaget från aktionsgruppen mot avverkning, om kontinuitetsskogsbruk istället för att kalhugga tilltalar inte Kent Björk.

- Det kan till och med strida mot skogsvårdslagen och på en vindkänslig ö som Storavan är sådant skogsbruk direkt olämpligt.

Enhälligt beslut

Kent Björk poängterar att det inte framkommit några sakargument som talar emot en avverkning och att Arjeplogs allmänning tagit ett enhälligt beslut vid sin stämma att den ska genomföras. Avverkningsplanen har tagits fram i samråd med Västra Kikkejaurs sameby.

Kent Björk, Arjeplogs allmännings styrelseordförande Håkan Ederlöv samt Magnus Eklund, marknadschef på Norrbottens skogsförvaltning visar på karta och i terrängen var avverkning ska ske, och vilka områden som ska sparas. Ett tidigare hygge med växande ungskog visas upp som praktexempel.

Isvägen från Storbodsund till Storön är mellan 80 och 90 centimeter. Några decimeter till och timmerbilarna kan börja rulla.

Avverkningen kommer att ta cirka en och en halv månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om