Ny skogsavverkning på Storön

En omfattande avverkning har än en gång ägt rum på Storön i Storavan. Omkring 150 hektar skog har tagits ner och timret har fraktats bort på en nyligen anlagd isväg.

Björn Mildh, Naturskyddsföreningen, är bekymrad över de avverkningar som gjorts på Storön. (arkivbild)

Björn Mildh, Naturskyddsföreningen, är bekymrad över de avverkningar som gjorts på Storön. (arkivbild)

Foto:

ARJEPLOG2019-03-13 14:20

2008/2009 avverkades ett område på cirka 150 hektar på Storön. Den avverkningen gav upphov till stora protester bland lokalbefolkningen som bland annat skrev på namnlistor och höll protestaktioner mot avverkningen under parollen: Stoppa kalavverkningen!

– Storön är en viktig biotop som vi nu har värnat om under flera års tid. Naturvärdena är så pass stora att de borde bevaras, sade Tommy Olsson, som företrädde lokalbefolkningen.

Han ville inte stoppa avverkning helt utan förordade ett kontinuerligt skogsbruk där skogen gallras istället för kalhuggs. Så kallad plockhuggning förespråkades, vilket fick stöd av Mats Hagner, professor emeritus i skoglig föryngring.

Björn Mildh, Naturskyddsföreningen, stämde in i protesterna. Efter avverkningen gjordes en sammanställning av bilder, text och en filmsnutt över området.

– Det blev kalt och fult den gången. Avverkningen 2014 har jag inte sett resultatet av men jag antar att det blev likadant. Samma avverkningsmetod användes, så kallad trakthyggesbruk, säger Björn Mildh, som förklarar att trakthyggesbruk bygger på kalhuggning, därefter markberedning och återplantering.

Han säger att den senaste avverkningen består av flera mindre skogsområden.

– Med största sannolikhet består den skogen av samma sorts naturskog som de tidigare områdena som avverkats. Det handlar om träd i alla åldrar där plockhuggning hade kunnat göras, säger Björn Mildh.

Otillräcklig lönsamhet uppges vara anledningen till att plockhuggning inte används som metod.

Björn Mildh säger att lokalbefolkningen, som i samband med avverkningen 2008/2009, protesterade vilt, nu mer eller mindre gett upp.

– Jag har fått den uppfattningen att de känner att det inte är lönt att bråka. Det blir ändå som skogsbolagen vill.

Rickard Landström, ordförande för Arjeplogs allmänning, som sålde rotposten på Storön till Sveaskog, säger att avverkningen är gjord och att timret håller på att forslas iväg till industrin över isvägen. Så vitt han känner till har allt gått planenligt.

Har det varit några protester kring avverkningen?

– Nej, det har det inte. Det protesterades 2008/2009 men inte nu.

Gavs det ett löfte då om att inte avverka mer på Storön?

– något sådant känner jag inte till. Vi har pratat om det och någon sådan dokumentation finns inte, säger Rickard Landström.

FAKTA

Storön ligger cirka tre mil sydost om Arjeplog och är 2 000 hektar stor. Merparten av ön är skogsbeklädd, huvudsakligen med produktiv skogsmark.

Arjeplogs allmänning äger hela ön bortsett från 200–300 hektar som ägs av SCA.

Allmänningen består av 1 279 delägare.

Allmänningen och Sveaskog har gjort bedömningen att skogen som nyligen avverkades inte har några särskilda naturvärden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!