Ny prognos ändrar planen för äldreboendet

Kostnaden för framtidens äldreboende i Arjeplog skenade iväg i beräkningarna. På måndagen presenterades en uppföljning för kommunstyrelsen (KS) där en del nyheter framkom.

Kommunens ursprungstanken var att bygga om och- ut hälsocentralen efter att man köpt lös den från Region Norrbotten. Nu har planerna ändrats.

Kommunens ursprungstanken var att bygga om och- ut hälsocentralen efter att man köpt lös den från Region Norrbotten. Nu har planerna ändrats.

Foto: Kenny Johansson

ARJEPLOG2019-06-10 17:13

Ursprungstanken var att bygga om och- ut hälsocentralen efter att man köpt lös den från Region Norrbotten. Visionsritningar över en inglasad vinterträdgård med åldringar som njöt av en sorts naturstig, ingick i drömmen om framtidens äldreboende. Den svarade på kritikers frågor om hur man ordnar en dräglig utemiljö kring hälsocentralen, som idag mest består av asfalterade parkeringar. I den nya planen som presenterades för KS är inglasningen borta. Så även utbyggnationen. När man började räkna på vad hela kalaset skulle kosta, landade prislappen på över 90 miljoner kronor, alltså närmare det dubbla från vad man hade tänkt sig.

– 50–60 miljoner kronor är vad det får kosta, mer har vi inte råd med, säger socialchefen Robert Cortinovis.

I rapporten till KS konstateras att en påbyggnation av hälsocentralen inte är aktuell med kostnaderna det innebär, och att man måste rymmas inom befintlig byggnad. Det innebär också att antalet rum minskar från tidigare önskade 57–58 stycken till 50 rum fördelat på fyra avdelningar.

"Detta alternativ förutsätter att kommunen inrättar ett trygghetsboende som komplement för att kunna möta upp den ökade åldersstrukturen. Tillsammans bedöms dessa väl att kunna möta upp våra medborgares framtida behov."

Tidigare behövde ni 58 rum, nu bara 50. Vad har hänt som förändrat behovet?

– Det är baserat på en alldeles färsk befolkningsprognos där vi ser att behovet minskar något. Vi blir färre. Sen vet vi också att ett trygghetsboende avlastar ett särskilt boende väldigt mycket, och höjer snittåldern på vårdtagare inom särskilt boende. Man klarar sig med andra ord längre med trygghetsboende om det alternativet finns, säger Cortinovis.

Smärtgränsen för en ombyggnation ligger på 50–60 miljoner kronor. Har vi råd med ett trygghetsboende efter det?

– Tanken är att Tallbacken ska fungera som trygghetsboende. Som det ser ut nu är det inte i behov av särskilt stora ingrepp invändigt, det är i så fall utemiljön som behöver få sig en uppfräschning.

Nytt under solen var att den planerade invändiga renoveringen, som skulle starta i höst, skjuts upp tills man detaljprojekterat färdigt. Under tiden kommer emellertid takarbeten att pågå.

– Efter detaljprojektering följer upphandling. Ombyggnationen invändigt kanske startar om ungefär ett år, jag tror att vi är färdiga någon gång under 2022, säger Robert Cortinovis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om