Maten lagas över öppen eld

Maten lagas över öppen eld och istället för brickor får matgästerna sittunderlag. Elden sprider värme men sittbänkarna vid borden är inte de allra varmaste. Det är där sittunderläggen kommer in.

Arjeplog2008-03-07 00:00
ARJEPLOG (NN)Petter och Ann-Christine Sundström startade lunchservering i kåtan på Skeppsudden i somras. Det blev mer eller mindre succe. Så nu fortsätter paret med verksamheten vintertid.

Visst är det charmigt att stiga in i den nästan helt översnöade kåtabyggnaden. Egentligen är det bara dörren som syns, och så utsikten över Hornavan från de framskottade fönstren.

Ann-Christine Sundström tar emot. Hon möter tysktalande, engelsktalande och fransoser som sig bör. Hon känner var och varannan, och ju mer bekant, desto grövre språk.

- För prostatans skull, säger hon och delar ut ett sittunderlag till undertecknad.

Sittunderlag

Ann-Christin berättar om hur vissa gäster lagt sittunderlaget på bordet i tron att det är en bordstablett.

Hon pratar på, går mellan borden och hugger käft. Och mellan varven rör hon om bland korv, potatis och köttbullar som steks på wooken. Hon håller också koll på de stora sotiga kaffepannorna som står och puttrar vid elden.

- Ät mera, är ni redan mätta, är påståendet och frågan som ingen undgår.

När vintersäsongen slutar återstår att se.

- Vi håller ju på så länge som vi har besök, säger Ann-Christine.

Kåtan på Skeppsudden är inte bara restaurang.

Nej, säger Ann-Christine Sundström och pekar på en pall på golvet.

- Det är kontorspallen. Vi bokar och anordnar skoterutflykter härifrån också.

Arjeplog är speciellt på många sätt - tack vare såna som Ann-Christine Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om