– Det är inte konstigt att reaktionen kommer. Problemet är mångbottnat; vilka resurser vi har, men också att det är ett stort län och verksamhetsområde. Tyvärr blir det så att med begränsade medel får vi lägga resurser på reservat där vi vet att det finns många besökare.
Marberg säger att olika regeringar kan ha olika ambitioner och målsättningar, och att det ställer till det när man inte tänkt igenom vad ett politiskt beslut innebär i slutänden.
– Vi får medel för quickfix, men inga högt anslagna medel för löpande kostnader som förvaltning. Det leder till att vi hamnar där vi hamnar, och det känns jättetråkigt. Det är svårt att svara på hur mycket medel som fattas för att ta hand om alla våra reservat, för vi är fortfarande i processen att inventera områdena, men det fattas pengar. Helt klart.
Mikael Marberg är den som inventerat Arjeplogs reservat, och han ser stora naturvärden och potential.
– Jag tycker att Arjeplog har dels fin fisketurism, exempelvis är hela Laisdalen är ett fantastiskt område. Men det jag tänker på är att det finns körskador från fyrhjulingar och motorfordon i naturen. Ekologiskt har det kanske inte superstor betydelse, men estetiskt har det en påtaglig effekt på besökare som förväntar sig orörd natur.
Marberg beskriver Arjeplog som något av fjällvärldens bakvatten.
– Konstigt nog har det blivit så. I Abisko trängs turister medan Arjeplogs fjällvärld är inte är hälften så välbesökt, och det är underligt med tanke på hur mycket den har att erbjuda.