På ett år har Arjeplogs vårdcentral haft 465 ambulansutryckningar. Det blir 1,09 uppdrag per dag som varit i genomsnitt 19 mil långa och tagit ungefär tre timmar. Ungefär en av utryckningarna per vecka har varit så kallade "prio ett", det vill säga att patienten kommer in på vårdcentralen med ambulans och behöver akut vård innan de eventuellt skjutsas vidare mot kusten. Lägg till 120 jourfall under nattetid, och siffrorna talar sitt tydliga språk:
- Det behövs läkare på beredskap i Arjeplog, säger Bo Henricson.
Henricson har jobbat som läkare på orten i över 30 år och varit med om att man vid åtminstone tre tillfällen sedan 1995 diskuterat liknande besparingar. Men efter konsekvensanalyser gjorts har man insett att kostnaderna skulle bli för höga och lagt förslaget på hyllan. Vilket han tror är fallet även den här gången.
- Jag är övertygad om att det kommer bli vansinnigt dyrt. En taxi till Arvidsjaur kostar 3 000 kronor. Enkel väg. En ambulans med vårdare kostar ännu mer. Och en helikopter 12 000 kronor per timme.
"Folk kommer att dö"
Förutom att transporterna kommer att öka dramatiskt, försvinner också katastrofberedskapen. Det innebär att det inte kommer att finnas ett läkarteam den dagen till exempel en stor brand eller bilolycka inträffar. Dessutom kan det bli stora problem med hjärtinfarkter som måste behandlas omgående.
- Vi har minst ett sådant fall om året. Det är bråttom, och en timma till Arvidsjaur i ambulans kan göra stor skillnad. Folk kommer att dö, så enkelt är det, säger Bo Henricson.
- Och hur motiverar man en förälder med ett barn som har fått ett kruppanfall att sätta sig i bilen en timma till Arvidsjaur?
Landstinget propagerar för lika vård för alla, oavsett var man bor.
- Floskler, anser Bo Henricson.