Kyrkoherden bjuder in till möteom tiggarna

Arjeplogsborna är ovana att se tiggare i samhället. Hur ska man göra, ge pengar eller inte?Nu bjuder kyrkoherde Niklas Westling in till samtal för att diskutera den uppkomna situationen.

Under vintern har tiggare besökt Arjeplog i omgångar, bland annat under vintermarknaden.

Under vintern har tiggare besökt Arjeplog i omgångar, bland annat under vintermarknaden.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARJEPLOG2015-04-01 15:35

– Finns det något vi kan eller bör göra för de tiggare som nu finns i vår mitt? Borde vi samla styrkorna och fundera om vi ska göra något, och i så fall vad?

Kyrkoherde Niklas Westling ställer sig frågorna på Facebook och ger samtidigt ett svar:

– Det tycker jag.

Många frågor

Niklas Westling berättar att församlingsbor har kontaktat honom och undrat om kyrkan kan göra något för tiggarna som varit i Arjeplog i omgångar under vintern.

– Vi borde enas om hur vi kan göra det som är bäst. Hur löser man sanitetsfrågan, ska man ge kläder och mat? Hur är det med pengarna, är det någon liga som inkasserar det som samlas in?

– Jag tänker tar reda på hur man gör i andra kommuner. Det skulle också vara bra om vi kunde få någon som kunde komma och berätta, exempelvis en tolk som kunde förklara varför tiggarna sitter i Arjeplog, och vad de förväntar sig.

Utlyser möte

Niklas Westling har utlyst ett möte på Kyrkströmsgården den 13 april för att diskutera och hämta in synpunkter och förslag från Arjeplogsborna.

Innan dess tänker han bland annat tala med Stadsmissionen som har erfarenheter av tiggare.

– Många säger att det här är bara början, vi i Arjeplog är tagna på sängen och det berör. Hur löser vi det? funderar han.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson säger att kommunen som myndighet måste förhålla sig till tiggare som man gör till andra människor.

– Däremot kan kommunen ge bidrag till en frivilligorganisation som gör en insats.

Det finns mycket att läsa på nätet om tiggeri. Googla på ordet ”tiggeri” och du får 444 000 träffar, bland annat en debattartikel i Dagens Nyheter av Rumäninens ambassadör Râduta Matache som för ett år sedan uttryckte sin önskan om ett förbud mot gatutiggeri och att de rumänska romerna ska integreras i det rumänska samhället och arbeta i hemlandet, istället för att åka till Sverige och tigga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om