Det konstaterar Elisabeth Lestander, ordförande i Jägareförbundets Arjeplogskrets, efter att ha skickat ut ett frågeformulär till de cirka 300 medlemmarna.
Elisabeth Lestander är lite förvånad. Hon trodde att utbildningar i eftersök på älg, och björnjakt, skulle ligga överst på topplistan över önskade utbildningar.
–Själv vill jag ju gå allt, säger hon.
Slippa åka till kusten
Anledningen till att Arjeplogs jaktvårdskrets går ut med en intresseundersökning är att man vill få utbildningar till Arjeplog, istället för att jägare ska behöva åka till kusten för att förkovra sig.
–Är vi bara nog många, kanske tio stycken, så är det möjligt att ordna kurser till rimligt pris, säger hon och menar att det finns många anledningar att hålla till i Arjeplog.
–Dels behöver man inte åka bort dels finns det mark nära Arjeplog som kan användas genom samarbete med Arjeplogs jaktvårdsförening.
Låt fantasin flöda
Bland förslagen till kurser nämns åldersbestämning av älg, rävsnarning, rävlock, jaktledarutbildning och skjutledarutbildning.
–Men det stoppar inte vid det. Låt fantasin flöda. Kanske en kurs i viltstyckning eller handladdning kan vara intressant, undrar hon.
Elisabeth Lestander vill slå ett särskilt slag för kursen i åldersbestämning av älg som går ut på studier av älgens tänder.
–Då kan jägare ge bättre information till älgförvaltningsgruppen. Det är bra för allas skull att veta hur åldern är på älgstammen, både för jägarna och för skogsägarna. Många tror att vi har en ung älgstam, säger Elisabeth.
Rävlock
–Och rävlock kan vara en bra kurs för jägare som vill skjuta räv, och inte minst då rävar med skabb, säger hon.
På måndag anordnar jaktvårdskretsen ett möte för att i huvudsak diskutera älg- och björnjakt men det blir också information om kopparkulor och hur de fungerar. Vid mötet deltar representanter från Älgförvaltningsgruppen.
↔Bertil Sundkvist