Konsulten Harriet Rickman, som varit tillförordnad enhetschef för individ- och familjeomsorgen i Älvsbyn, har anmälts för mobbning och arbetsmiljöproblem av fackförbundet Vision.
Nu kan PT avslöja att Harriet Rickman även var inblandad i en infekterad konflikt med personalen när hon var enhetschef för individ- och familjeomsorgen i Arjeplogs kommun. I augusti 2019, fem månader efter att hon påbörjade tjänsten, lyftes arbetsmiljöproblem som arbetsgivaren bedömde var mycket allvarliga.
"Arbetsgivare ser att åtgärder måste vidtas. All personal inklusive chef mår dåligt av situationen", står det i arbetsmiljöutredningen.
Harriet Rickman stängdes av som enhetschef under utredningen. Riskerna som medarbetarna lyfte var att man inte jobbade i enlighet med lagstiftning, att det inte pågick något förebyggande arbete och att de inte fick utföra det arbete som man upplevde behövdes.
Dessutom framfördes allvarliga anklagelser om att Harriet Rickman använde sig av maktspel och hot. Medarbetarna uppgav att de inte kände sig trygga på jobbet och inte vågade möta chefen på samhället.
"Mår väldigt dåligt på jobbet, ont i bröstkorgen, ångest på jobbet", skrev arbetsgivaren om personalens berättelse.
PT har begärt ut alla avvikelserapporter inom individ- och familjeomsorgen i Arjeplogs kommun under Harriet Rickmans första år som enhetschef. Det handlar om fyra stycken och samtliga rör personal som anmält bemötandet från sin enhetschef som missförhållanden.
Enligt avvikelserna ska Harriet Rickman bland annat ha kallat en person som ringde henne på arbetet för en idiot. Hon ska även ha uttryckt makten att omhänderta personalens barn efter att handläggaren inte höll med om att en tvättstuga var en sanitär olägenhet.
"Om det ser ut på det här sättet i din tvättstuga så kommer jag att omhänderta dina barn", svarade Harriet Rickman enligt avvikelserapporten.
Harriet Rickman ska även ha kommenderat en anställd att komma in och arbeta trots att personen beviljats semester för att delta på sitt barns skolavslutning. Senare beordrade enhetschefen den anställde att gå till kyrkan annars skulle hon lämna en orosanmälan rörande den anställdes barn.
Harriet Rickman ska även ha bjudit hem en anställds barn på middag i samband med att barnet besökte socialkontoret. Det slutade med att barnet, som var i 10-årsåldern, åkte hem till Harriet Rickman en lördag. När det framkom att barnet inte berättat vad som sades under middagen uttryckte Harriet Rickman, enligt rapporten, "vad bra, då har vi hemlisar."
"Vår uppfattning är att det är olämpligt att en chef har sådan kontakt med en anställds barn, och sedan tycker att det är lustigt att barnet inte berättat för sina föräldrar vad dom pratat om", står det i avvikelserapporten.
Harriet Rickman hade en annan syn på arbetsmiljökonflikten. Hon upplevde att medarbetare undanhöll information, ägnade sig åt mobbning och inte arbetade på rätt sätt i enlighet med lagstiftning. Harriet Rickman menade att personalen inte ville ta på sig nya uppgifter och hon såg ett behov av att lösa upp hela arbetsgruppen.
Harriet Rickman bad däremot om ursäkt för att hon kallat en inringare för idiot. När det gäller middagsbjudningen förklarade enhetschefen att det var barnet som bjöd in sig själv, att det skett med samtycke och att föräldern haft alla möjligheter att säga nej. Att hon sagt att det är bra att de har "hemlisar" hade hon inget minne av.
Som lösning på problemet beslutades att barn inte längre skulle få vistas i lokalerna. Att hon uttryckt makten att omhänderta personalens barn bekräftades delvis.
"Ja, jag sa i en kontext att till och med XX barn skulle kunna placeras om bostaden var i det skick som bilderna ovan visar."
Harriet Rickman bekräftade att hon beordrat en anställd att gå på sitt barns skolavslutning och förklarar att det kan vara så att hon skämtade och sa att det kan bli en orosanmälan annars, men att det inte är något hon kommer ihåg.
"Om så vore så sade jag det utifrån den relation jag och XX utvecklat under de många samtal vi haft under min tid på IFO."
Arjeplogs kommun såg ingen anledning att agera arbetsrättsligt mot medarbetare eller enhetschef. Företagshälsovården kopplades in med fokus på att jobba med värdegrund, bemötande och samsyn i gruppen.
Arbetsmiljöarbetet avslutades den 12 december efter tre träffar. Då skrev företagshälsovården att det är kvar tre anställda från den forna arbetsgruppen varav två har ett annat arbete och en kommer att sluta efter nyår så att gruppen blir helt ny.
"Vi kommer därför inte att fortsätta med detta arbete i denna grupp då den inte finns kvar."
Socialchefen Robert Cortinovis som rekryterade Harriet Rickman till Älvsbyn var socialchef i Arjeplog när arbetsmiljökonflikten pågick.
– Jag kan bekräfta att vi gjorde ett arbete kring arbetsmiljön på enheten. Vi jobbade vidare och löste det. Det är det jag kan kommentera. Sedan jobbade Harriet kvar ett antal år i Arjeplog efter det, säger Robert Cortinovis.
Han tycker inte det går att göra någon jämförelse mellan arbetsmiljöproblemen i Arjeplog och Älvsbyn.
– Det är två helt olika förutsättningar och tidpunkter. Arjeplog är en mindre enhet och här är det en större. Jag gjorde ingen sådan koppling och där blev processen positiv utifrån den plan vi jobbade med.
PT har sökt Harriet Rickman som slutade i Älvsbyn den 31 augusti.