Kostchef med karisma och känsla för smaker

Demokratisk ledarstil, karisma och känsla för smaker beskriver i korta ordalag kommunens nya kostchef, Patricia Fortuol.

Tillsammans med personalen inom kommunens köksverksamhet vill kostchef Patricia Fortoul arbeta fram lösningar som är både näringsriktiga, kostnadseffektiva och realistiska.

Tillsammans med personalen inom kommunens köksverksamhet vill kostchef Patricia Fortoul arbeta fram lösningar som är både näringsriktiga, kostnadseffektiva och realistiska.

Foto: Ritu Andersson

ARJEPLOG2011-06-27 06:00

Sedan en månad tillbaka har Patricia Fortuol, 39, ägnat stor del av sin arbetstid till att lära känna de som arbetar inom regionens kostservice samt stämma av hur folk tycker och tänker kring kostfrågor och organisation.

- Jag har åkt ut till kommunens olika kök, besökt matleverantörer, haft planeringsdagar och möten med blanda annat Piteå-älvdals kostchefer. Allt med syfte att veta och förstå vad folk tänker och vill kring kosthållning, säger hon.

Vill samverka
Tillsammans med personalen inom kommunens köksverksamhet vill hon arbeta fram lösningar som är både näringsriktiga, kostnadseffektiva och realistiska.

- Jag vill inte arbeta som en konsult, som gör kortare arbetsplatsbesök och sedan serverar ett färdigpaketerat åtgärdsprogram. Mitt arbetssätt är att samverka, säger hon.

På frågan varför hon valde att tacka ja till jobbet som kostchef i Arjeplog framför ett jobb i centrala Stockholm förklarar hon att det var på grund av närheten till fjällen och den livskvalité som det innebär att bo i ett mindre samhälle.

- För mig är det värdefullt att kunna cykla eller gå till arbetet, hemmet och till andra fritidsaktiviteter. I min ungdom har jag arbetat som kock vid forskningsstationen Tarfala vid Kebnekaise och fiskrensare på Island, så jag vet att jag är lycklig i fjällmiljöer,
säger hon.

Lokal matkultur
Nyligen har hon varit i Jokkmokk på en internationell konferens om kostfrågor med inriktning på värdet av inhemska mattraditioner och närproducerade råvaror.

- Den gav mig inspiration och poängterade betydelsefulla aspekter inom kostservice, som vikten av att behålla lokala matkulturer.

Till hösten kommer Pite älvdals gemensamma kostserviceprojekt att utvärderas.

- Det ser jag fram emot. Det ska bli spännande att få veta i siffror hur folk har upplevt den här försöksperioden med gemensamma matsedlar och upphandlingsavtal. Det kommer att bli ett viktigt underlag för hur vi ska gå vidare med målsättningen gott, nyttigt, klimatsmart och ekonomiskt hållbart, säger hon.

- Min filosofi är att all mat går lära sig att tycka om, så mitt nya projekt är att lära mig att laga palt och äta surströmming.

FAKTA Patricia Fortoul

Ålder: 39

Nationalitet: Svensk med sydamerikanska släktband

Utbildning: Kostvetenskap med inriktning på ledarskap och organisation

Senaste arbete: Kostchef i Borås

Familj: Mamma och två vuxna barn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om