Känner sig bortglömd av hälsocentralen

I kölvattnet av två tunga år och en hel del tid i sjuksängen, har det vuxit fram funderingar hos Maud Lestander. På behandlingen från hälsocentralen, eller snarare vad hon upplever som avsaknaden av den.

Anna Kaltenegger, chef för Arjeplogs hälsocentral.

Anna Kaltenegger, chef för Arjeplogs hälsocentral.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2017-02-23 20:20

Överdosen i sig är överspelad. Lex Maria-anmälan som hälsocentralen gjorde efter händelsen kom tillbaka från IVO utan anmärkning. IVO konstaterar att hälsocentralen vidtagit relevanta åtgärder för att undvika att något liknande ska kunna hända igen. Men ändå är det något som legat och gnagt i Maud Lestander.

– Det känns som att jag fått ta ett väldigt stort ansvar för min egen behandling, säger hon.

"Helt tyst"

Tappningarna har i och för sig rullat på i 18 månader, men det är det sista halvåret som står mest i fokus för funderingarna.

– Det var Dan Fors som avbröt tappningarna i september förra året, och dit hade jag kommit på egen begäran. Sedan dröjde det 4,5 månad innan jag i januari i år, också på egen begäran, fick komma på provtagning. Inga remisser, inget erbjudande om någon större hälsoundersökning. Det har varit helt tyst. Det känns som att jag är historia för hälsocentralen. Är det bara jag som vill veta hur min kropp mår efter allt detta?

Kommenterar inte enskilt fall

Anna Kaltenegger som är chef för Arjeplogs hälsocentral vill inte gå in så specifikt i ett enskilt fall, trots att Maud lämnat en fullmakt som tillåter henne att prata om det.

– På inrådan av säkerhetsansvarig. Generellt är vi i alla fall skyldiga att se till att det finns en plan för hur vården ska se ut, och vi är skyldiga att kommunicera planen med patienten så han eller hon är delaktig i den och förstår vad som gäller. Har man blivit felbehandlad kan det vara extra viktigt med kommunikation till patienten. Vi vet att vården generellt är dåliga på det, det syns inte minst i patientenkäter, där finns en del att förbättra som vi jobbar på.

Hur då?

– Vården fungerar så att en del av ansvaret ligger hos oss, och en del hos patienten. Det har varierat en del över tid hur mycket ansvar som ska ligga på patienten. Vi går nu mer och mer mot att vården tar tillbaka en del av ansvaret. Till exempel kallelser. Det finns ju en modell där man lägger ansvaret på patienten att höra av sig efter en viss tid, men vi ser att det inte fungerar så bra.

Vad händer nu?

– Utifrån vad du berättar kommer jag att skriva en avvikelse och gå in och granska fallet. Vad som står i journalerna, om vi hade kunnat göra något annorlunda. Sen kommer jag att kommunicera detta med patienten, säger Anna Kaltenegger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om