- Det är bara vädret som kan ställa till det. Vi har ju inte boende i byn för alla som vill komma hit och daggäster åker exempelvis inte från Norge till Jäckvik om det är dåligt väder.
Att intresset för fjällbyn Jäckvik är stort visar också kön till husvagnsplatserna på. Trots att Jäckviksliften har 115 husvagnsplatser, och bara säsongsplatser, är kön stadig på 50-60 vagnar.
Unga Nikke Høyforslett från Bodö testade skogspisterna. Hon tyckte att de var bra även om hon ramlade någon gång.
Jo, det är många norrmän i Jäckviks skidbacke. Och det blir fler och fler. Gänget med Bengt Sandberg, Tom Jonny Pedersen, Ingunn Olaisen, Gro-Anita Sandberg, Bjørn Kristiansen och Hanne Edvardsen från Meløy och Bodø hade hyrt in sig i Jäckviksliftens hotelldel. Det var deras första besök i Jäckvik och omdömena idel positiva.
Bra familjebacke och nära att åka till, bara 23 mil.
Gänget var dock något missbelåtna med korven de skulle grilla över öppen eld. "Har dokker ikke grillepölse i Sverige" , undrade Bjørn Kristiansen.
Byns affär bygger en stor del av sin årsomsättning på veckorna runt påsk. Fritidsfolket köper sina varar och det är ofta lättlagade matvaror som bacon, falukorv, renskav, kycklingfile och fläskfile.
- Är det soligt säljer vi mycket grillkol och är det mulet är det godis och chips som går åt, säger Anne-Kirsti Westerlund.
Eftersom butiken är ombud för systembolaget så lockas många norrmän att beställa och hämta sina varor på affären. Och då handlar man också. Det har dock blivit mindre sug efter tobak.
- Det var inte juste av statsminister Reinfeldt att höja skatten på rulltobaken så mycket. Vi som bedriver gränshandel med kunder från Norge förlorar mycket på det, säger Anne-Kirsti Westerlund.
Byn ökar i en slag från 28 till 1 600. På påskdagen fylls den siffran med ytterligare ett tusental människor. Då går nämligen Jäckviksnappet av stapeln.