Lever som hon lär
I kärnkraftsdebatten intog hon också en framträdande roll.Hemma i Rebackudden lever hon som hon lär. I köket finns mängder av kärl för sopsortering. En behållare för kartong och papp, en för tidningar, en för mjukplast, en för hårdplast, en för metall, en för glas, en för sådant som hon inte vet och en för kompostbart material. I hallen förvarar hon returglas och burkar och på separat plats har hon en behållare för farligt avfall.
Siv Sundström och hennes make Åke sorterar sopor och lämnar det som ska lämnas på återvinningsgården. Det blir med andra ord nästan inget som går till soptunnan. Därför skrev Siv Sundström till miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Arjeplog och begärde att få dela soptunna med grannen, ungkarlen Leif Sundström.
Ingen dispens
Enligt paragraf 48 i Arjeplogs kommuns renhållningsordning, kan den som tar hand om avfallet på ett betryggande sätt befrias från skyldigheten att lämna avfall till kommunen för transport, bortskaffande och återvinnande.Miljö-, bygg- och räddningsnämnden avslog ansökan utan motivering. När Siv Sundström överklagade kom ett förtydligande: "Omständigheterna att Siv och Åke transporterar avfall till återvinning medger inte att dispens lämnas enligt miljöbalken. Nämnden bedömer att det inte finns särskilda skäl till att bevilja dispens och att dela soptunna medges inte enligt renhållningsordningen."
Tänker gå vidare
Länsstyrelsen avslog överklagan utifrån yrkandet om att få dela sopkärl, enligt renhållningsordningen.Siv Sundströms tro på Arjeplogs miljö- bygg- och räddningsnämnd är nere på noll. Men hon ger sig inte. Siv berättar att hon ska formulera sig annorlunda i nästa ansökan.
- Och säger nämnden nej då också, då kommer jag att gå vidare. Om alla sopsorterade som vi gör så skulle sopberget minska ...<\c>