Framtid hotad för fjällripan

Enligt färsk forskning från Natur­historiska riksmuseet kan fjällripan vara hotad. Inom 80 år har klimat­förändringarna tvingat den längre norrut, stammen minskat drastiskt och i vissa fjällområden försvunnit helt, förutspår man.

ARJEPLOG2016-11-29 11:32

I studien, som pågått sedan 2010, har man analyserat väder- och temperatur­data 20 000 år tillbaka i tiden och ställt det mot ripans utbredning.

– Då ser man att såväl fjällripan som dalripan har flyttat sig norrut i takt med att det blivit varmare efter senaste istiden, men dalripan förefaller som den tåligare av dem och har en större population och utbredning, säger Love Dalén, professor i evolutionär genetik.

Till skillnad från köldanpassade fjällräven och fjällämmeln, som båda dog ut centrala Europa i takt med klimatförändringarna och som senare återkolonialiserat våra områden norrifrån, har riporna hängt med genom årtusendena. Mest troligt tack vare deras flygförmåga, att de kunde flytta på sig i nog snabb takt och anpassa sig.

Men hur goda överlevnadskonstnärer riporna än är, finns en gräns även för dem.

För en dalripa från svenska fjällen är det ”Svalbard nästa” om den ska bege sig längre norrut. Och så långt klarar de inte av att flytta, tror Vendela Kempe Lagerholm, försteförfattare av studien.

– Det handlar inte bara om flygförmåga, utan också om beteende. Ripor är stannfåglar och håller sig helst inom sitt lilla område. De är inte programmerade att flyga långt, säger hon i ett pressmeddelande.

Så kommer man då att kunna jaga ripa i Arjeplogsfjällen om 80 år? Kartbilden där forskarna förutspår fåglarnas utbredning år 2100 lämnar en del att önska.

– Helt utrotad kommer den inte att vara om 80 år, men den kommer att ha försvunnit från vissa delar av våra fjäll och stammen kommer att ha minskat drastiskt i antal.

Tar er slutsats hänsyn till att fåglarna jagas samtidigt som klimat­förändringarna pågår?

– Nej, vi har har bara tittat på klimatdatan och försökt skapa en bild av hur framtiden ser ut. Det kan gå snabbare, det kan gå långsammare. Det är många parametrar som måste vägas in, säger Love Dalén.

Dalén vill inte dra det så långt att man borde sluta jaga fjällripan för att skydda beståndet som finns kvar, men han manar till försiktighet.

– Jag tycker definitivt att man bör överväga att kartlägga bestånden och utbredningen nu och inte vänta till det är för sent. Skaffa sig en bättre koll på hur det ligger till för att ha något att jäm­föra med framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om